Cifre îngrijorătoare! 16% dintre adolescenții din Republica Moldova consumă tutun și alte produse derivate din acesta

  • 13 Februarie 10:49
Cifre îngrijorătoare! 16% dintre adolescenții din Republica Moldova consumă tutun și alte produse derivate din acesta

Potrivit unui studiu realizat recent la nivel de țară, 16 la sută dintre adolescenți consumă tutun și alte produse derivate din acesta. Dependența față de produsele din tutun și expunerea frecventă la fumul de țigară au fost subiectele discutate de specialiști din mai multe țări în cadrul unui atelier de discuții la Chișinău organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

La atelier au participat membri ai organizațiilor profesionale ce au în grijă sănătatea copiilor și adolescenților din SUA, România, Turcia, Macedonia, Albania, Kazahstan, Kârgâzstan, reprezentanți ai Ministerului Sănătății al Republicii Moldova și ai Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Moldova.

La deschiderea evenimentului a fost prezent și secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, care a informat audiența despre angajamentul instituției pe care o reprezintă în controlul tutunului și combaterea consumului acestuia. „Organizarea acestui atelier reprezintă o bună inițiativă pentru protecția copiilor împotriva consumului de tutun, unul dintre principalii factori de risc în decesele provocate de maladiile netransmisibile. La nivel global, anual sunt înregistrate 8,7 milioane de decese din cauza fumatului, iar la nivel național – 5 mii de decese”, a menționat oficialul.

În opinia prim-prorectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, Olga Cernețchi, impactul produselor din tutun asupra sănătății copiilor devine tot mai nefast. Dacă anterior se discuta doar despre patologii somatice, atunci în prezent discuțiile includ și sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, manifestată prin depresii, fobii sau alte maladii psihice.

În cadrul atelierului, experții au abordat subiecte de actualitate ce țin de prevenirea și controlul tutunului și rolul medicilor pediatri și al societăților profesionale de profil în vederea combaterii efectelor negative legate de expunerea copiilor la fumul de tutun. Totodată, au fost planificate și identificate noi obiective și eventuale răspunsuri la provocările comune în ceea ce privește controlul tutunului și susținerea renunțării la fumat. Ca rezultat, a fost elaborat un cadru de referință ce include obiective, structuri corespunzătoare și rezultate potențiale ale colaborării pe viitor, fiind discutate oportunitățile de educație și suport în controlul acestui fenomen și în vederea reducerii fumatului la nivel regional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău