Ciclonul tropical Molave s-a transformat în super taifun și amenință Vietnam

  • 27 Octombrie 2020 11:08
Ciclonul tropical Molave s-a transformat în super taifun și amenință Vietnam

Taifunul Molave a crescut în intensitate până la nivel de super taifun, marți dimineață, ciclonul tropical fiind însoțit de viteze ale vântului de circa 45 de metri pe secundă în centrul său, a anunțat biroul meteorologic din provincia insulară Hainan din sudul Chinei, relatează agenția Xinhua, preluat de Agerpres.

Al 18-lea taifun format în acest an, Molave a făcut ravagii în Filipine înainte de a ajunge marți dimineață în zona sud-estică a Mării Chinei de Sud, la aproximativ 500 kilometri distanță de Insula Yongxing, una dintre insulele din Arhipelagul Spratly (Xisha).

Potrivit prognozelor, furtuni provocate de acest super taifun sunt așteptate în Hainan marți și miercuri.

Vântul puternic și ploile care însoțesc taifunul Molave au lăsat în urmă trei morți în Filipine, în timp ce alte 13 persoane sunt date dispărute, a anunțat marți Consiliul național pentru reducerea și gestionarea riscului de dezastre.

Autoritățile din Vietnam se grăbesc, marți, să evacueze peste jumătate de milion de persoane din calea taifunului, potrivit Reuters. De asemenea, sute de zboruri au fost anulate, iar școlile au fost închise în zonele de mare risc.

Conform prognozelor, taifunul Molave, însoțit de viteze ale vântului de până la 165 de kilometri la oră, va atinge zona de uscat în Vietnam miercuri dimineață.

Molave va fi a patra furtună care lovește țara din Asia de Sud-Est în această lună, agravând situația din regiunile centrale unde cel puțin 130 de oameni și-au pierdut viața în urma inundațiilor și a alunecărilor de teren și multe alte persoane sunt în continuare date dispărute.

Potrivit media de stat, care citează agenția pentru situații de urgență, aproximativ 572.000 de persoane trebuie să fie evacuate de autorități până marți la ora locală 17:00.

Guvernul din Vietnam a anunțat luni că se pregătește de evacuarea a aproape 1,3 milioane de persoane din zone cu risc.

Premierul din Vietnam a comparat ciclonul tropical Molave cu taifunul Damrey, care a provocat decesul a peste 100 de persoane și a cauzat daune de aproximativ 22 miliarde de dongi (949,3 milioane de dolari), în centrul țării, în urmă cu trei ani. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău