Ciclonul Pam: Cel puțin opt persoane au murit

  • 14 Martie 2015 19:42
Ciclonul Pam: Cel puțin opt persoane au murit

Cel puțin opt persoane au murit, potrivit unor informații parțiale furnizate de autoritățile locale din Vanuatu, în urma furtunilor violente generate de ciclonul tropical Pam, care a lovit această regiune din sudul Pacificului.

Am crezut că lumea se sfârșește, a declarat Alice Clements, purtător de cuvânt al UNICEF în Vanuatu, adăugând că nu există apă potabilă și rețeaua electrică nu funcționează, relatează Agerpres.

Biroul național pentru gestionarea dezastrelor a confirmat că opt persoane au murit și 20 sunt rănite, însă informațiile sunt preliminare și numărul victimelor ar putea crește, a declarat Tom Skirrow, director al filialei locale a organizației Salvați Copii, potrivit Reuters.

Șefa diplomației australiene, Julie Bishop, a anunțat că guvernul Australiei este pregătit să ofere tot sprijinul necesar, iar Organizația Națiunilor Unite a anunțat că va trimite o misiune umanitară în regiunea afectată.

Sune Gudnitz, șef regional al U.N. Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, a declarat că se analizează opțiunea trimiterii unui avion militar în zona afectată, posibil chiar din Australia, scrie Reuters.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, prezent la o conferință internațională în Japonia dedicată prevenirii dezastrelor, a adresat condoleanțele sale poporului din Vanuatu și a avertizat 'că distrugerile sunt foarte extinse', relatează AFP.

Imaginile satelitare arată că furtuna violentă a lovit întreg arhipelagul Vanuatu, format din cele 83 de insule cu 260.000 de locuitori.

Potrivit martorilor oculari, valurile aveau înălțimi de opt metri și au inundat capitala Port Vila, după ce ciclonul Pam, de categoria 5 (cea mai ridicată), a lovit arhipelagul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău