Ciclonul Haishen se apropie de Japonia cu vânturi violente; sute de mii de oameni au fost evacuați

  • 06 Septembrie 2020 12:05
Ciclonul Haishen se apropie de Japonia cu vânturi violente; sute de mii de oameni au fost evacuați

Un ciclon deosebit de puternic, Haishen, se îndreaptă spre sudul Japoniei duminică, provocând precipitații consistente și vânturi violente, care ar putea fi suficient de puternice pentru a doborî stâlpi din rețeaua de electricitate și să răstoarne vehicule rutiere, informează AFP și DPA, preluat de Agerpres.

Ciclonul Haishen, considerat "mare" și "extrem de puternic", urmează să traverseze regiunea Amami, mici insule din proximitatea regiunii Kyushu ce separă Oceanul Pacific de Marea Chinei de Est, duminică după-amiază.

La ora locală 08:00 (23:00 GMT, joi), ciclonul se afla la circa 150 de kilometri sud-est de insula Amami Oshima, generând rafale care ating viteze de până la 252 de kilometri pe oră.

Specialiștii de la Agenția japoneză de meteorologie se așteaptă ca furtuna să atingă nordul insulei Kyushu, una dintre insulele principale ale Japoniei, apoi să se deplaseze de-a lungul coastei sale vestice de duminică seară și până luni dimineață, înainte de a se îndrepta spre Coreea de Sud.

Autoritățile locale au emis ordine de evacuare pentru sute de mii de rezidenți. Astfel, Municipalitatea din Kagoshima i-a îndemnat pe cei 246.000 de locuitori ai orașului să își părăsească locuințele pentru a se refugia în adăposturi și au emis avertizări de inundații, vânturi puternice, ploi torențiale, maree înaltă și valuri de furtună.

În loc să se refugieze în școli și centre special amenajate pentru astfel de situații, unii dintre locuitori au preferat să se adăpostească în hoteluri locale pentru a încerca să reducă riscurile de infectare cu noul coronavirus, potrivit companiilor mass-media locale.

Atunci când ciclonul Haishen se va apropia de insulele locuite, vânturile sale violente ar putea să devină suficient de puternice pentru a rupe stâlpii din rețeaua electrică și să răstoarne vehicule rutiere, au avertizat meteorologii niponi.

Furtuna a provocat deja anularea mai multor sute de zboruri în regiune, iar serviciile de transport feroviar au fost suspendate.

Haishen, al doilea taifun care lovește sudul Japoniei într-un interval de o săptămână, are potențialul de a deveni o furtună cu o intensitate record.

Taifunul Maysak a trecut la mică distanță de insulele Kyushu și Okinawa la începutul acestei săptămâni și a rănit zeci de persoane, înainte de a scădea în intensitate joi.

Un cargobot pe care se aflau 43 de membri ai echipajului și aproximativ 5.800 de vaci s-a răsturnat în dreptul insulei Amami Oshima miercuri, după ce a fost lovit de valurile puternice generate de taifunul Maysak.

Doi membri ai echipajului filipinez au fost salvați și un cadavru a fost recuperat din apă, în timp ce zeci de cadavre ale animalelor de pe vas au putut fi văzute plutind în mare.

Cargobotul Gulf Livestock 1 a plecat din Noua Zeelandă pe 14 august și trebuia să sosească în Tangshan, China, în cursul zilei de vineri. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău