CIA difuzează un nou mesaj video pentru racolarea de agenți ruși: „Cei din jurul vostru s-ar putea să nu dorească să audă adevărul. Dar noi vrem”

  • 23 Ianuarie 19:33
CIA difuzează un nou mesaj video pentru racolarea de agenți ruși: „Cei din jurul vostru s-ar putea să nu dorească să audă adevărul. Dar noi vrem”

Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a difuzat un nou mesaj video în limba rusă prin care încearcă să-i convingă pe ofițerii ruși de informații să schimbe tabăra și să lucreze ca agenți dubli pentru Washington, relatează marți Reuters, citată de Agerpres.

Directorul CIA, William Burns, afirma în luna iulie anul trecut că nemulțumirea din rândul unora dintre ruși cu privire la războiul pornit contra Ucrainei creează o oportunitate rară de a recruta spioni și CIA nu lasă o asemenea ocazie să treacă.

Mesajul video, difuzat pe canalul oficial al CIA pe rețeaua socială X, încearcă să atragă agenți al căror profil sugerat este acela de ruși patrioți, dar care se simt trădați de ceea ce serviciul american prezintă drept corupția elitelor și slaba echipare și aprovizionare a trupelor ruse.

„Cei din jurul vostru s-ar putea să nu dorească să audă adevărul. Dar noi vrem. Voi nu sunteți neputincioși”, încearcă CIA să convingă în acest mesaj, cel mai recent dintr-o serie de mesaje video difuzate cu scopul de a recruta agenți ruși și care indică de asemenea modalitățile de contactare a serviciului american.

Pe un fond sonor de muzică clasică melancolică, în imagini apare un personaj fictiv, un bărbat în vârstă de 35 de ani care se autodescrie drept un angajat al serviciului militar rus de informații și un „patriot” care iubește Rusia și care a activat odată în trupele de parașutiști.

„Am suficient de mult curaj să confrunt această trădare?”, spune pretinsul agent rus trecut de partea Occidentului, susținând că inamicul real al Rusiei ar fi în interior sub forma elitei și leadership-ului corupte.

„Leadership-ul de vârf a vândut țara pentru palate și iahturi când soldații noștri se hrănesc cu cartofi stricați și trag cu arme preistorice. Oamenii noștri sunt obligați să dea mită chiar și pentru un loc de muncă”, continuă același personaj, vorbind într-un decor de iarnă rusească aspră, în timp ce în înregistrarea video sunt inserate imagini cu limuzine oficiale luxoase și ruși bogați ciocnind pahare cu băutură.

El își motivează decizia de a trece de partea CIA tocmai prin „patriotismul” său. Mesajul video, care urmărește să atragă agenții ruși de informații nemulțumiți de sistemul în care lucrează sau de situația lor în acest sistem, se încheie cu secvențe în care un astfel de agent îmbrăcat elegant contactează CIA de pe un telefon mobil într-o curte înzăpezită.

Kremlinul a reacționat ironic după apariția acestei înregistrări și a amintit CIA-ului că în Rusia rețeaua socială X (fosta Twitter) este interzisă și poate fi accesată doar prin VPN, multe din rețelele de acest fel fiind de asemenea interzise, sugerând spionajului american să folosească mai degrabă rețeaua VKontakte pentru a-și crește șansele de a racola agenți ruși.

„Cineva ar trebui să-i spună CIA-ului că în țara noastră VKontakte este mult mai populară decât interzisa X. Și că audiența VKontakte este mult mai largă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a negat ideile din acel mesaj video despre corupție sau slaba echipare a armatei ruse în războiul din Ucraina.

„Știți, această practică este destul de obișnuită, serviciile de informații din lumea întreagă folosesc adesea presa și rețelele de socializare pentru recrutări. Și o fac tot timpul, CIA-ul o face în fiecare an”, a mai remarcat oficialul rus.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău