CIA avertizează că Huawei este finanțată de statul chinez, cu riscuri pentru Marea Britanie

  • 20 Aprilie 2019 17:55
CIA avertizează că Huawei este finanțată de statul chinez, cu riscuri pentru Marea Britanie

Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a acuzat Huawei, cel mai mare fabricant de echipamente de telecomunicații, că este finanțat de statul chinez, ceea ce ar putea implica riscuri de securitate pentru Marea Britanie dacă această țară optează pentru tehnologia digitală și conexiunile 5G, a informat sâmbătă publicația britanică The Times, transmit EFE și Reuters.

Cotidianul britanic citează informații CIA potrivit cărora gigantul chinez, care are ambiția de a furniza tehnologie rețelelor de telefonie mobilă 5G din Marea Britanie, ar fi primit bani provenind de la sucursale ale aparatului de securitate al statului chinez.

Potrivit The Times, documentele puse la dispoziția Marii Britanii de către CIA dovedesc că Huawei a primit fonduri care proveneau de la Armata Populară de Eliberare, de la Comisia de Securitate Națională a Chinei și de la rețeaua de informații statale din China.

La începutul anului, SUA au transmis aceste informații Marii Britanii, Australiei, Noii Zeelande și Canadei, adică partenerii săi cu care are o alianță în domeniul serviciilor secrete (așa-numitul "Five Eyes Club").

Cotidianul britanic a subliniat că, potrivit legii, în China, companiile sunt obligate să coopereze cu sucursalele de securitate, fapt ce îi face pe criticii acestui sistem să se teamă de posibilitatea instalării unui sistem de acces la software "pe ușa din spate", ceea ce ar permite spionarea sau alterarea comunicațiilor britanice.

La viitorul Consiliu de Securitate Națională, guvernul britanic intenționează să-și revizuiască planurile de a introduce pe teritoriul său tehnologia 5G, scrie EFE, care adaugă că această revizuire are drept obiectiv "să se asigure că nimeni (nicio companie din domeniul telecomunicațiilor) nu devine mult prea puternică".

În acest sens, The Times amintește că, luna trecută, centrul de cibersecuritate națională din Marea Britanie, GCHQ, a avertizat că guvernul de la Londra va avea dificultăți în a gestiona riscurile de securitate reprezentate de compania chineză după ce a detectat "probleme semnificative și îngrijorătoare" la software-ul său din Marea Britanie.

În paralel, o sursă din serviciile de informații ale SUA a declarat că agențiile nord-americane cred că Ministerul Securității Naționale din China - principala organizație de spionaj, potrivit EFE - a aprobat finanțarea Huawei de către guvernul chinez. Din acest motiv - a adăugat sursa citată - a-i permite Huawei să vândă tehnologie 5G oricărui membru al așa-numitului "Five Eyes Club" este "problematic", deoarece China "are legi în domeniul informațiilor și al securității naționale care obligă companiile să ajute armata chineză".

La rândul său, Huawei a insistat că este o companie privată, independentă de orice fel de influență a guvernului chinez, și a negat de nenumărate ori că ar putea reprezenta un risc pentru securitate. Gigantul chinez, al cărui sediu central se află în orașul Shenzhen, susține că statul chinez nu i-a cerut niciodată să colecteze informații și că, mai mult, o solicitare în acest sens ar fi "respinsă în mod categoric".

Cât despre dezvăluirile din The Times, un reprezentant al companiei a declarat că Huawei "nu comentează acuzații fără fundament cu dovezi zero de la surse anonime". Nici CIA și nici agențiile chineze pentru securitatea statului nu au răspuns solicitărilor de a comenta informațiile, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:6,7 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
21
Sat
21

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău