CIA a publicat 13 milioane de documente desecretizate, care conțin inclusiv INFORMAȚII despre OZN-uri

  • 18 Ianuarie 2017 18:43
CIA a publicat 13 milioane de documente desecretizate, care conțin inclusiv INFORMAȚII despre OZN-uri

Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat online miercuri după-amiază aproximativ 13 milioane de documente desecretizate. Este pentru prima dată când agenția americană publică online asemenea documente, după lansarea unui proces în acest sens de către un ONG. Printre documente se numără inclusiv rapoarte ale unor experimente psihice sau extrasenzoriale, precum și date despre observarea unor OZN-uri, relatează BBC.

Întreaga arhivă este formată din aproximativ 800.000 de fișiere, care conțin împreună 13 milioane de pagini, scrie News.ro.

De asemenea, printre aceste documente se numără rapoarte întocmite de Henry Kissinger, care a servit ca secretar de stat sub doi președinți americani, Richard Nixon și Gerald Ford. 

Alte sute de mii de pagini sunt dedicate unor analize ale serviciilor de informații, precum și mai multor cercetări științifice de importanță pentru CIA.

Printre documentele neobișnuite publicate online se numără rapoarte ale așa-numitelor proiecte Stargate. Aceste proiecte s-au desfășurat în perioada 1970-1995 și au explorat potențiale fenomene psihice și experiențe extrasenzoriale cu aplicații militare și civile. Se pare că americanii au executat un experiment inclusiv asupra mediumului Udi Geller în 1973. 

Rapoartele experimentului arată cum mediumul a reușit să reproducă parțial anumite imagini, care erau desenate într-o cameră separată, uneori cu o acuratețe ridicată. Agenții au notat că mediumul și-a demonstrat abilitatea de percepție paranormală ”într-o manieră convingătoare și lipsită de ambiguitate”.

De asemenea, există o colecție de rapoarte despre farfurii zburătoare și chiar o rețetă pentru cerneală invizibilă.

Deși multe din aceste documente erau publice încă de la mijlocul anilor '90, oamenii întâmpinau obstacole atunci când doreau să le consulte.

Aceste 13 milioane de documente puteau să fie consultate doar pe patru calculatoare, situate în spatele Arhivelor Naționale din Maryland. De asemenea, oamenii puteau să intre în respectiva clădire doar între orele 9.00 și 16.30.

Activiștii MuckRock au dat în judecată agenția de informații pentru a forța publicarea online a documentelor, iar procedurile legale au durat mai bine de doi ani.

De asemenea, jurnalistul Mike Best a strâns din donații 15.000 de dolari pentru a vizita arhivele, a printa documentele și a le încărca online, punând mai multă presiune pe CIA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău