Christine Lagarde spune că BCE preferă achizițiile de obligațiuni pentru susținerea economiei
-
11 Noiembrie 2020 17:01
Banca Centrală Europeană va studia în primul rând ipoteza unei majorări a achizițiilor de obligațiuni și a împrumuturilor ieftine pentru bănci, luna viitoare, când va pune la punct noul pachet de stimulente destinat susținerii economiei zonei euro, a declarat miercuri președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
În plus, Lagarde a avertizat că chiar dacă va exista un vaccin împotriva Covid-19, relansarea economică a zonei euro nu va fi una liniară.
"Chiar dacă toate opțiunile sunt posibile, Programul de Achiziții Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) și Operațiunile țintite de refinanțare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) și-au dovedit eficiența în contextul actual și pot fi ajustate în mod dinamic pentru a reacționa la evoluția pandemiei. În consecință, este posibil să rămână principalele instrumente pentru ajutoarea politicii noastre monetare", a spus Christine Lagarde la debutul Forumului băncilor centrale organizat de BCE.
La ultima reuniune de politică monetară BCE, care a avut loc în data de 29 octombrie, consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referință însă Christine Lagarde a promis că BCE își va recalibra instrumentele la reuniunea din decembrie.
Miercuri, Christine Lagarde a ținut să atragă atenția asupra optimismului provocat de veștile bune privind un potențial vaccin anti-Covid. "Chiar dacă cele mai recente știri cu privire la un vaccin sunt încurajatoare, am putea să ne confruntăm cu mai multe cicluri de accelerare a răspândirii virusului și înăspririi restricțiilor până când vom ajunge la o imunitate extinsă. În consecință, revenirea ar putea să nu fie una liniară ci mai degrabă una instabilă, de tip stop-start și dependentă de ritmul introducerii vaccinului", a spus Lagarde.
Discursul lui Lagarde a marcat debutul simpozionului anual al BCE, care anul acesta va avea loc în format virtual din cauza pandemiei, la care principalii guvernatori ai băncilor centrale din întreaga lume vor discuta de ce politica monetară nu mai funcționează așa cum a funcționat până acum și care este rolul pe care ar putea să îl joace într-o lume în schimbare.
Sursa:AGERPRES