Christine Lagarde: Criza COVID-19 va transforma profund economia și Europa se află într-o ''poziție excelentă''

  • 06 Iulie 11:17
Christine Lagarde: Criza COVID-19 va transforma profund economia și Europa se află într-o ''poziție excelentă''

Criza economică generată de pandemia COVID-19 va schimba profund economia mondială, către mai multă ecologie, digitalizare și de asemenea prin transformarea modului de lucru, Europa situându-se în cadrul acestei evoluții într-o ''poziție excelentă'', a apreciat sâmbătă președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, informează AGERPRES care citează AFP.

Această criză ''va fi o accelerare a transformărilor care erau deja latente în economiile noastre'', anticipează Lagarde, care a participat prin videoconferință la dezbaterile economice de la Aix-en-Seine, la Paris.

''În producție, în muncă, în comerț, ceea ce noi tocmai am trăit va accelera transformările și va antrena probabil o evoluție către un mod de viață mai sustenabil și mai ecologic'', a adăugat ea.

Șefa BCE a menționat cu precădere telemunca, ce va ''transforma modul de lucru al ansamblului salariaților'', cel puțin în țările dezvoltate, și ''accelerarea digitalizării în servicii și a automatizării în industrie''.

'Se estimează în acest moment că criza ar putea antrena o contracție a lanțurilor de aprovizionare cu circa 35% și o creștere a robotizării în industrie cu 70%-75%'', a subliniat Lagarde.

Pe de altă parte, ea a remarcat faptul că în urma restricțiilor antiepidemice comerțul online s-a dezvoltat puternic, evoluție care s-ar putea accelera în viitor ''în detrimentul comerțului mai tradițional''.

În fața acestor transformări, ''Europa este într-o poziție excelentă pentru a lua această tranziție în mers'', întrucât ea ''găzduiește deja cel mai mare sector al economiei circulare și al inovației ecologice în lume'', considera președinta BCE, notând și faptul că euro este prima monedă folosită pentru emiterea de obligațiuni verzi. Ea estimează totuși că acest nu lucru nu va fi suficient și că va fi nevoie de instituirea ''unui cadru de politică economică pentru a permite mobilizarea finanțărilor'' necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:0,5 m/s
Tue
24
Wed
23
Thu
19
Fri
19
Sat
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău