Chitaristul și cântărețul american Chuck Berry a încetat din viață (fișă biografică)

  • 19 Martie 2017 14:38
Chitaristul și cântărețul american Chuck Berry a încetat din viață (fișă biografică)

Chitaristul și cântărețul american Chuck Berry, unul dintre pionierii muzicii rock and roll, a încetat din viață la 18 martie 2017, la vârsta de 90 de ani.

Charles Edward Anderson ''Chuck'' Berry s-a născut la 18 octombrie 1926, în St. Louis, Missouri, Statele Unite ale Americii.

Avându-l ca idol pe Nat King Cole, a cărui voce încerca să o imite, a început să cânte muzică blues din diverse repertorii, precum cel al lui Muddy Waters, un alt idol al său. Pentru primul său spectacol, Chuck Berry a ales să interpreteze un cântec al lui Jay McShann — ''Confessin' the Blues'', potrivit site-ului http://chuckberry.com/.

Este atras apoi de chitară, iar prietenul său Ira Harris i-a arătat tehnici care aveau să devină fundamentul sunetului original al chitarei lui Chuck Berry. În 1952, începe să cânte la chitară într-o trupă ce interpreta de la blues până la balade și la muzică country. De acum, Berry devine un showman desăvârșit, ale cărui gesturi și expresii faciale se îmbină cu versurile pieselor interpretate. În 1953, se alătură grupului ''Sir John's Trio'', care interpreta blues și muzică de jazz la Cosmopolitan Club din St. Louis și care a fost redenumit, în cele din urmă, ''Chuck Berry Combo'', potrivit site-ului amintit.

Chuck Berry, "părintelui rock and roll-lui'', cunoscut pentru celebrul "mers de rață" (''duckwalk'') — pași pe care el i-a inventat — din timpul spectacolelor sale, este, începând din anii 1950, autorul unor piese care s-au bucurat de un succes răsunător, precum ''Johnnie B. Goode'', ''Sweet Little Sixteen'', ''School Days'', ''No Particular Place To Go'', ''You Never Can Tell''.

Primul său mare succes a fost înregistrat în 1955, cu ''Maybellene'', care s-a situat pe locuri de frunte în clasamente de muzică pop și rhythm and blues. Au urmat hituri ca ''Brown-Eyed Man'', ''Too Much Monkey Business'', ''Memphis'', ''Rock & Roll Music'', ''Roll Over, Beethoven!'' și ''Johnny B. Goode''. Aceasta din urmă este considerată piesa sa de rezistență, reunind toate elementele care dau unicitatea sunetului muzical creat Chuck Berry. Un alt mare succes l-a cunoscut cu piesa ''My Ding-A-Ling''.

Mai amintim dintre zecile de piese ale sale: ''Around and Around'', ''Away from You'', ''Back in the U.S.A.'', ''Back to Memphis'', ''Dear Dad'', ''Deep Feeling'', ''Good Looking Woman'', ''Got It and Gone'', ''Hello Little Girl Goodbye'', ''I Will Not Let You Go'', ''I'm Just a Lucky So and So'', ''Johnny B. Goode/O Carol'', ''My Dream'', ''My Little Love Light'', ''Sweet Little Rock & Roller'', ''That's My Desire'', ''Oh Louisiana'' etc.

Muzica lui Chuck Berry a influențat mai multe trupe celebre din anii 1960, printre care Beatles, Rolling Stones și Beach Boys.

În 1986, Chuck Berry a fost inclus în cadrul celebrului Muzeu ''Rock and Roll Hall of Fame'', într-un grup din care mai făceau parte și alte nume faimoase, precum James Brown, Ray Charles, Fats Domino, Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis și Elvis Presley.

La 27 otombrie 2012, a primit, la Muzeul ''Rock and Roll Hall of Fame'', premiul American Music Masters pentru întreaga sa carieră.

La 18 octombrie 2016, când și-a sărbătorit cea de-a 90 aniversare, Chuck Berry a anunțat lansarea surpriză a unui nou album, primul din ultimii 38 de ani, intitulat "Chuck" și înregistrat în studiouri din apropiere de St. Louis, alături de trupa sa și de fiul său, Charles Berry Jr. Ultimul album semnat Chuck Berry, "Rock It", fusese lansat în 1979. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău