Chișinăul vrea extinderea listei de chestiuni de pe agenda de negocieri în problema transnistreană

  • 03 Februarie 2017 18:57
Chișinăul vrea extinderea listei de chestiuni de pe agenda de negocieri în problema transnistreană

Chișinăul pledează pentru extinderea listei de chestiuni de pe agenda de negocieri în problema transnistreană, formulată în 2016 în protocolul de la Berlin, a declarat vineri, 3 februarie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Galbur în timpul unui briefing comun cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz.

În acest sens, el s-a referit la asigurarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului, asigurarea condițiilor pentru buna funcționare a școlilor din regiunea de Est cu predare în grafia latină, asigurarea accesului liber al fermierilor la terenurile lor agricole din zona controlată de administrația separatistă de la Tiraspol.

”Am căzut de acord în ceea ce privește oportunitatea consolidării eforturilor noastre pentru a organiza o nouă întâlnire în formatul 5+ în acest an”, a adăugat Andrei Galbur.

Sebastian Kurz și-a exprimat speranța că președinția țării sale la OSCE va reuși să rezolve cele mai stringente probleme cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Amintim că în urma ultimei runde de negocieri de la Berlin, din iunie 2016 părțile au semnat un protocol în care au fost indicate șapte puncte, asupra cărora trebuie să se lucreze. Printre acestea sunt apostilarea diplomelor eliberate în Transnistria, circulația automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului, dosarele penale, etc. Mai mulți experți de la Chișinău au acuzat că Republica Moldova a fost forțată să semneze acel document care nu ține cont și de interesele Chișinăului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău