Chișinăul va semna Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Europeană a Muncii, facilitând integrarea sistemelor de inspecție a muncii din R. Moldova și UE

  • 22 Noiembrie 2023 19:25
Chișinăul va semna Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Europeană a Muncii, facilitând integrarea sistemelor de inspecție a muncii din R. Moldova și UE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat-o la Chișinău pe Secretarul General al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), Esther Lynch. În discuții, s-a vorbit despre rolul și aportul sindicatelor în protecția angajaților și crearea locurilor de muncă, dar și încurajarea eficienței și sporirea productivității la locul de muncă, relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.

Președinta a subliniat că în Moldova este în derulare o amplă reformă a instituțiilor publice, inclusiv a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și a Inspectoratului de Stat al Muncii.

Totodată, au fost menționate angajamentele de a combate plățile salariale neoficiale și alte tipuri de plățile informale, s-a discutat și despre protecția socială a angajaților și eforturile de sporire a asigurării  sociale a persoanelor pensionate. 

Șefa statului a salutat deschiderea Confederației Europene a Sindicatelor de a susține sindicatele de la noi, în interesul acestora de a prelua bunele practici europene privind protecția muncii.

Președinta a menționat relevanța pe care o au sindicatele, în parteneriat cu instituțiile statului, în procesul național de adaptare a cadrului legislativ la standardele europene.

Menționăm că, în scurt timp, va fi semnat Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), fapt ce va facilita integrarea sistemelor de inspecție a muncii din Moldova și UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău