Chișinăul va fi gazda unui important eveniment digital internațional

  • 04 Iunie 17:37
Chișinăul va fi gazda unui important eveniment digital internațional

Chișinăul va găzdui joi și vineri, pe 6 și 7 iunie, cel mai mare eveniment digital din regiune, Moldova Digital Summit 2024, la care sunt așteptați peste trei mii de invitați, inclusiv din România, Ucraina, Polonia, Estonia și Suedia. Evenimentul organizat la Arena Chișinău va aduce în prim plan discuții despre transformarea serviciilor digitale, despre afaceri, competențe și infrastructură sau integrarea în piața digitală, dar și subiecte, precum inteligența artificială și inovațiile tehnologice, transmite Radio Chișinău.

Moldova Digital Summit este un eveniment destinat atât antreprenorilor, societății civile, cât și cetățenilor, a spus secretara de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi. În cadrul acestuia va avea loc inclusiv lansarea publică a aplicației gratuite EVO, care va permite cetățenilor să aibă acces la documente și servicii publice în format electronic.

„Antreprenorii și societatea civilă trebuie să fie aici, pentru că vom prezenta oportunități de finanțare pentru digitalizare și inovație, atât pentru antreprenori, cât și pentru societatea civilă. Sectorul IT trebuie să fie aici, pentru că vom semna un Memorandum de Înțelegere cu unul dintre cele mai mari parcuri de inovații și cercetare din Emiratele Arabe Unite care va permite companiilor din Moldova Inovation IT Park să facă schimb de experiență cu companiile rezidente din parcul din Emirate și să facă schimb și de tehnologii și de inovații. De ce ar mai trebui antreprenorii trebuie să fie aici? Pentru că vom prezenta MIA Instant Payments pentru antreprenori. Într-un final de ce toată societatea trebuie să fie aici, toți cetății? Pentru că vom lansa public, gratuit pentru toți disponibil, aplicația EVO, aplicație care va uni toate serviciile disponibile în mod digital și va permite cetățenilor să utilizeze documentele electronice în interacțiunile cu instituțiile statului. Moldova Digital Summit este despre un stat sută la sută digital. Avem peste 60% din serviciile publice digitalizate, mergem cu pași siguri și grăbiți spre targetul de 100% servicii publice digitalizate și vom atinge acest scop în câțiva ani”, a relatat Cătălina Plinschi.

Chișinăul va fi gazda unui important eveniment digital internațional

Pe cele trei scene ale evenimentului vor urca lideri în domeniul digitalizării, peste 50 de vorbitori de talie mondială în cadrul celor 20 de workshop-uri tematice care vor fi organizate. 

„Arena Chișinău va lua o configurație diferită pentru Moldova Digital Summit. Avem trei scene. Jumătate de sală va fi scena unde speakerii vor evolua. Două se vor afla, una la etajul doi, alta la intrare. Practic, de dimineață până seară, timp de două zile continuu sunt prezentări. Vom avea și o zonă expo de 1000 de metri pătrați, iar în spatele scenei trei stand-uri de la trei componente de bază: educație, business și autorități. Tot în spatele scenei vor putea fi obținute semnăturile electronice. La etajul doi vor avea loc întâlnirile B2B”, a spus administratoarea Moldova IT Park, Marina Bzovîi.

Chișinăul va fi gazda unui important eveniment digital internațional

Moldova Digital Summit este un eveniment anual organizat cu scopul de a facilita dialogul și colaborarea dintre sectorul public și privat în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Evenimentul reunește experți naționali și internaționali, oferind o platformă pentru dezbateri, schimb de experiență și identificarea de soluții inovatoare pentru a accelera transformarea digitală a Republicii Moldova.

Ediția precedentă a Summitului a reuni peste 2500 de persoane, inclusiv 68 de oratori, experți și lideri ai comunităților tehnologice și de afaceri din circa 30 de țări, precum România, Estonia, Letonia, Maria Britanie, Belgia, SUA și altele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Tue
27
Wed
24
Thu
22
Fri
23
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău