Chișinăul, în fața unor decizii sensibile, la limita democrației (Revista presei)

  • 22 Decembrie 2022 11:40
Chișinăul, în fața unor decizii sensibile, la limita democrației (Revista presei)

Chișinăul, în fața unor decizii sensibile, la limita democrației, titrează DW. Curtea Constituțională a Republicii Moldova urmează să ia o decizie în privința legalității Partidului „Șor”, acuzat de finanțare ilegală și condus de un fugar condamnat în prima instanță.

Potrivit DW din momentul recepționării sesizării Guvernului, Curtea Constituțională are la dispoziție cel mult șase luni pentru a emite o decizie. Între timp, investigațiile penale în privința partidului „Șor” și a liderilor acestuia Ilan Șor și Marina Tauber continuă în pofida încercărilor apărătorilor acestora de a le încetini parcursul juridic. În plus, recent, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, licențele tuturor posturilor de televiziune care deservesc propagandistic partidul Șor au fost suspendate . Decizia a generat dispute aprinse în societate. Un grup de ONG-uri a cerut autorităților să facă publice toate argumentele care au stat la baza deciziei restrictive a CSE. La fel, șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a cerut autorităților să-și explice decizia. De partea cealaltă, exponenții partidului de guvernare (PAS) au anunțat că mai pregătesc un proiect ce vizează combaterea propagandei și dezinformării și în mediul on-line, inclusiv pe rețelele de socializare – anunț ce a generat critici dure și suspiciuni de cenzură din partea societății civile.

Vitalie Ciobanu subliniază în editorialul său de la europaliberă.org că R. Moldova e în „război hibrid” cu Rusia și apărarea spațiului informațional, cel care modelează opiniile publicului. După Vitalie Ciobanu, interzicerea celor 6 posturi TV, oligarhice și pro-putiniste, vizează tocmai protejarea spațiului informațional de virușii imperialismului și ai agresiunii. Încercarea acestor posturi de a invoca drepturile omului, libertatea de exprimare, „încălcate” de autorități, sună ipocrit, de vreme ce prin politica lor editorială au încurajat exact contrariul acestor valori, servind interesele rusești și agenda oligarhilor fugari. De altfel, publicistul observă în ultimele zile o asprire a discursului oficialilor moldoveni. Președinta Maia Sandu a respins acuzațiile Moscovei privind încălcarea libertății de exprimare sau „discriminarea minorității rusești” în Moldova. Mereu vor exista întrebări legitime, justificate de greutățile economice, de lipsa coeziunii interne, de teama, firească, de război. Doar că nu poți clădi un consens, o solidaritate națională pe lucruri ascunse sub preș sau spuse cu jumătate de gură, întrucât în spațiile lăsate goale vor da buzna „hăitașii” minciunii și manipulării, angajați să țină Moldova în mocirla servituții, pradă ușoară în vizorul agresorului.”.  Cetățenii trebuie să știe cine sunt adevărații vinovați de criza prin care trec, să tragă concluzii, să învețe din asta, conchide editorialistul de la europaliberă.

NewsMaker reține declarațiile din ședința de ieri a Guvernului  ale premierului Gavriliță, potrivit cărora  nu există riscuri despre care autoritățile nu ar declara public — «sunt aceleași riscuri pe care le-am văzut și mai devreme, toate acestea sunt legate de războiul din Ucraina». Totodată, premierul a vorbit în mod repetat despre motivele autorităților de a suspenda temporar activitatea celor șase posturi de televiziune. Potrivit afirmațiilor sale, acestea «au fost parte a războiului hibrid». Între timp, Avocatul Poporului Panico este de altă părere. Acesta susține că atâta timp cât comisia și consiliul nu vor demonstra că au menținut echilibrul între restricționarea drepturilor fundamentale ale omului și scopul urmărit de aceste instituții, oficiul Avocatului Poporului va considera că autoritățile au încălcat nejustificat drepturile la libertatea de exprimare și la proprietate. În timp ce suspendarea licențelor încă mai provoacă semne de întrebare, cei din PAS s-au grăbit deja să declare că vor adopta o lege cu privire la dezinformare în mediul online. Deputatul PAS Cheptonar a declarat că acum, în partid «se discută, cum ar trebui să fie, cum e corect, cum să nu se exagereze și să nu fie încălcat dreptul la exprimarea opiniei în mediul online».

Ziarul de Gardă, publică o anchetă despre conversațiile din telefonul lui Dinu Țurcanu, președinte raionului Orhei. Din Ziarul de Gardă aflăm  și numele  proprietarilor televiziunilor ale căror licență de emisie a fost suspendată prin decizia de vineri, 16 decembrie, a Comisiei pentru Situații Excepționale. Aflați că cele șașe posturi de televiziune au proprietari atât din R. Moldova, cât și din Federația Rusă. Printre ei se numără soția unui deputat socialist, un fost candidat la alegeri al Partidului Șor, un cetățean rus și o asociație obștească din Moscova.  Într-o altă anchetă, citiți despre proprietarul luxului de pe malul lacului Dănceni. Atât localnici, cât și angajați ai omului de afaceri spun că fostul prim-ministru Ion Chicu ar avea legături cu afacerea de pe malul lacului Dănceni. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,69 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău