Chișinăul condamnă încălcarea drepturilor omului din partea exponenților Tiraspolului

  • 16 Februarie 15:38
Chișinăul condamnă încălcarea drepturilor omului din partea exponenților Tiraspolului

Situația pe dimensiunea respectării drepturilor omului rămâne complicată și îngrijorătoare în stânga Nistrului și municipiul Bender, atestă Biroul politici de reintegrare. Biroul condamnă faptele grave de încălcare a drepturilor omului din partea exponenților Tiraspolului, în contextul semnalelor privind amplificarea acțiunilor de persecutare a cetățenilor ale căror opinii nu coincid cu poziția liderilor de la Tiraspol, transmite IPN.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, libertatea de exprimare se încalcă și mai grosolan din martie 2020, când Tiraspolul a aprobat o pretinsă strategie de combatere a așa-zisului „extremism”, iar ca urmare a inițiat încarcerarea cetățenilor pentru simpla exprimare a opiniei proprii asupra proceselor care se derulează în regiune. În teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova sunt reprimați și cetățenii care își exprimă viziunea față de declanșarea războiului din Ucraina sau față de prezența trupelor străine, precum și activiștii civici care raportează abuzuri ale drepturilor omului comise de exponenții structurilor neconstituționale.

Plasate în detenție ilegală prin decizii ale unor așa-zise instanțe neinstituite de lege, aceste persoane sunt supuse condițiilor dezastruoase, tratamentelor inumane și degradante, fiindu-le pusă în pericol sănătatea și viața, menționează Biroul politici de reintegrare. Prin canalul de comunicare existent la nivelul reprezentanților politici a fost cerută eliberarea necondiționată a cetățenilor încarcerați nedrept. Partenerii externi au fost sensibilizați pentru a interveni prin toate pârghiile disponibile în cazurile individuale semnalate, iar instituțiile de aplicare a legii au fost sesizate în vederea efectuării investigațiilor în conformitate cu legislația națională, se arată într-o postare a Biroului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău