Chișinăul caută teren pentru o nouă gunoiște. Aceasta ar putea fi la Ciocana sau în Lunca Bâcului

  • 11 Mai 2017 13:41
Chișinăul caută teren pentru o nouă gunoiște. Aceasta ar putea fi la Ciocana sau în Lunca Bâcului

Întreprinderea municipală Regia Autosalubritate împreună cu Ministerul Mediului a identificat opt locuri temporare pentru depozitarea deșeurilor din Chișinău.

Din cele opt locuri examinate au fost selectate ca acceptabile doar trei: terenul stației de epurare biologică a apelor menajere din strada Lunca Bîcului 24; terenul din preajma uzinei de computere din sectorul Ciocana și terenul actual de depozitare temporară (strada Uzinelor și comuna Bubuieci n.r.), relatează portalul Mold-Street.

„Pentru începerea lucrărilor de depozitare este necesară aprobarea deciziei Consiliului Municipal Chișinău privind alocarea terenului, în baza cărei se perfectează documentația de proiect, cu coordonările Agenției Ecologice și Centrului de Sănătate Publică Chișinău", susține Tudor Maniv, directorul Regiei Autosalubritate.

Potrivit acestuia, din martie și până la sfârșitul lunii aprilie a fost primit doar un aviz, al Agenției Ecologice Chișinău, pentru proiectarea și construirea unei gunoiști pe terenul din strada Lunca Bîcului 24.

Cât privește gunoiștea din satul Țânțăreni, care ar putea fi utilizată și în următorii circa 10 ani, Tudor Maniv susține că autoritățile comunei refuză orice tratative „pentru redeschiderea poligonului de depozitare a deșeurilor menajere”.

„Restabilirea activității poligonului Țânțăreni către luna iulie 2017, pusă de către CMC în sarcina primarului general, poate fi realizată numai în baza rezultatelor Comisiei Constituite de Guvern și hotărârii aprobate de Guvern", precizează directorul Regiei Autosalubritate.

Soluția examinată de Guvern este declararea poligonului Țânțăreni drept utilitate publică, pentru a depozita gunoiul din Chișinău și din câteva raioane.

În acest sens, încă în februarie 2017, Guvernul a creat o Comisie de cercetare prealabilă a situației, care încă nu s-a expus asupra subiectului.

Mai adăugăm că anterior Ministerul Mediuluii a anunțat că nu va mai autoriza crearea de noi poligoane pentru depozitarea gunoiului, până când nu va fi reglementată activitatea celor opt gunoiști regionale.

Totodată, un studiu de fezabilitate elaborat de compania germană FICHTNER Management Consulting relevă că pentru a soluționa problema depozitării deșeurilor solide din municipiul Chișinău ar fi nevoie de investiții de circa 23 de milioane euro.

Potrivit autorilor de proiect, municipalitatea trebuie să ajungă la un acord cu autoritățile din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi, pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate. În acest sens, sunt planificate investiții care vor soluționa problema gunoiștii din satul Țânțăreni, pentru a putea fi utilizată în următorii circa 10 ani.

Autorii susțin că, în starea actuală, gunoiștea prezintă un pericol de mediu potențial mare și dacă nu se fac investiții în întărirea barajului, acesta poate să nu reziste.

Menționăm că municipalitatea a folosit gunoiștea din localitatea Tânțăreni în perioada 1989 - 2010, fiind evacuate circa 19 milioane tone de deșeuri din capitală. Capacitatea totală proiectată este de circa 40 milioane tone, iar construcția acestui obiectiv a demarat în anul 1984.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău