Chișinăul - capitala mondială a vinului pentru două zile

  • 01 Octombrie 2016 21:19
Chișinăul - capitala mondială a vinului pentru două zile

Industria de vinificație este foarte importantă pentru economia Republicii Moldova, iar vinurile moldovenești sunt cartea de vizită a țării. Acest sector oferă zeci de mii de locuri de muncă și reprezintă produsul de bază al țării pentru export.

Astfel de aprecieri au făcut oficialii și diplomații prezenți la deschiderea Zilei Naționale a Vinului, care se desfășoară pe 1 și 2 octombrie în centrul capitalei, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a remarcat că vinul este băutura zeilor, un produs cu care cetățenii moldoveni se pot mândri. „Vinurile noastre sunt apreciate în țară și peste hotare, mă mândresc că vinurile noastre primesc cele mai înalte distincții la festivalurile internaționale. Vinurile prezentate aici sunt cunoscute și de mulți oficiali străini care le apreciază. Vă asigur de toată deschiderea și susținerea Guvernului”, a spus oficialul.

Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a declarat că ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului este un omagiu adus oamenilor care lucrează zi de zi în domeniu. „Sectorul vitivinicol este unul dintre cele mai importante și competitive din Moldova, care asigură locuri de muncă pentru zeci de mii de oameni. Tot mai multe vinării sunt reconstruite, se investește în modernizarea domeniului, iar aceasta contribuie la dezvoltarea țării”, a spus ministrul.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a spus că pentru două zile Chișinăul va fi capitala mondială a vinului, a turismului, a gastronomiei. „Este un eveniment major de promovare a țării, a devenit un simbol al țării. Un eveniment de așa anvergură poate fi organizat doar cu eforturi comune. Continuă să se investească în acest sector pentru a crea noi vinuri de calitate”, a subliniat Gheorghe Arpentin.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a remarcat că personal a descoperit vinurile moldovenești câțiva ani în urmă și a rămas impresionat de calitatea și de personalitatea lor. „Vinurile au adus producătorilor recunoaștere la nivel internațional, premii internaționale. Moldova trebuie să se mândrească cu vinurile sale, cu oamenii muncitori care le produc și cu ospitalitatea de care dau dovadă”, a spus diplomatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău