Chișinăul a găzduit, în premieră, Conferința Internațională de Turism Vitivinicol ITER VITIS, cu participanți din 23 de țări
-
18 Octombrie 15:15
Chișinăul a găzduit, în premieră, Conferința Internațională de Turism Vitivinicol ITER VITIS. Evenimentul este dedicat promovării turismului vitivinicol și cultural în Europa, transmite Radio Chișinău.
Reprezentanți din 23 de țări au venit la Chișinău cu scopul de a schimba idei și bune practici pentru a stimula dezvoltarea turismului vitivinicol și cultural, în cadrul Conferinței internaționale ITER VITIS.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la eveniment, a subliniat importanța întâlnirii pentru promovarea turismului vitivinicol și cultural din Republica Moldova.
„O constatare ce încununează evoluția firească a industriei vitivinicole din Republica Moldova, care a parcurs cu demnitate și cu stoicism un drum greu, de la embargouri până la un loc de cinste pe harta oenologică a lumii. Și care, în același timp, face dovada unui potențial ce merită și trebuie valorificat, iar turismul în acest sens este un instrument ideal. Vom încuraja, așadar, în continuare turismul, inclusiv cel vitivinicol, și experiențele inovatoare în acest sens”, a spus Sergiu Prodan.
Numărul atracțiilor de turism viticol din Republica Moldova a crescut de patru ori în ultimul deceniu, iar rutele vinicole oferă vizitatorilor experiențe care combină tradiția cu inovația, a precizat șefa adjunctă a misiunii la Ambasada Statelor Unite, Daniela DiPierro.
„Rutele vinicole ale Moldovei conectează mai mult de 40 de vinării și oferă vizitatorilor experiențe autentice care îmbină tradiția cu inovația. Granița Moldovei și conexiunile profunde cu România au deschis oportunități vaste pentru cooperarea internațională. Chiar luna trecută, am sărbătorit lansarea unei noi rute vinicole transfrontaliere de 80 de kilometri, care reunește cultura și istoria reprezentate de cele 23 de țări prezente aici. Acest lucru afirmă viziunea noastră comună pentru o Rep. Moldova democratică, prosperă și sigură”, a transmis Daniela DiPierro.
Evenimentul a marcat cea de-a 15-a aniversare a certificării ITER VITIS de către Consiliul Europei, subliniind angajamentul organizației față de promovarea și protejarea patrimoniului vitivinicol din diferite regiuni.
Sesiunile de discuții din cadrul conferinței au abordat teme precum impactul economic al turismului vitivinicol și cultural, sprijinul din partea sectorului public pentru proiectele relevante și semnificația geopolitică a turismului vitivinicol în regiunea Dunării.
Participanții au prezentat studii de caz și bune practici din diverse țări europene, accentuând importanța inovației, colaborării între sectorul privat și public și dezvoltării de modele sustenabile.