Chișinăul a explicat reținerea autorizării importului de Sputnik V pentru regiunea transnistreană

  • 18 Noiembrie 2021 08:14
Chișinăul a explicat reținerea autorizării importului de Sputnik V pentru regiunea transnistreană

Postul oficial de televiziune din regiunea transnistreană, „Первый Приднестровский”, a transmis nemulțumirile administrației de la Tiraspol privitoare la faptul că a treia săptămână autoritățile de la Chișinău rețin furnizarea unui lot de vaccin „Sputnik V” pentru Transnistria. „Inventează tot felul de motive. De data aceasta – nu îi satisface prețul. Chipurile, „Sputnik” costă mai ieftin. Iar timpul trece. Vaccinurile au un termen de valabilitate. Cu cât mai mult Chișinăul tergiversează, cu atât mai puține sunt șansele ca transnistrenii să se vaccineze cu „Sputnik””, se arată în postarea postului de televiziune de la Tiraspol pe o rețea de socializare, citată de IPN. Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Zinaida Bzverhni, a declarat pentru IPN că vineri va fi eliberată autorizația de import a lotului de vaccinuri, după ce va fi publicat în „Monitorul Oficial” ordinul privind prețul vaccinului respectiv.

Первый Приднестровский a precizat că administrația de la Tiraspol s-a adresat din nou către participanții la negocieri. „Autoritățile Republicii Moldova din nou transformă o chestiune umanitară în politică. Și creează noi dificultăți pentru Transnistria”, acuză administrația de facto din regiune.  

Pe de altă parte, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Zinaida Bezverhni, a declarat pentru IPN că vineri, 19 noiembrie, va fi eliberata autorizația de import pentru lotul de vaccinuri „Sputnik V”. Întrebată de ce a durat acest proces, Zinaida Bezverhni a răspuns că până acum „nu a existat temei legal”. „Trebuia înregistrat în mod oficial prețul la vaccin”. „Vineri ordinul cu prețul va apărea în Monitorul Oficial”.

Zinaida Bezverhni a explicat: „Noi am găsit soluția în limita cadrului legal de a autoriza importul. În baza acestui ordin, va fi eliberată autorizația de import. Pentru a autoriza importul unui medicament, inclusiv vaccin, sunt necesare două condiții: includerea lui în nomenclatorul de stat al medicamentelor și înregistrarea prețului în catalogul preturilor de producător. Până acum lipsea cea de a doua condiție. Am soluționat problema”.

Secretarul de stat a mai afirmat că autoritățile Republicii Moldova au comunicat proactiv cu reprezentanții producătorului din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău