Chișinăul a completat primul chestionar de aderare la UE și l-a transmis oficial Bruxellesului

  • 22 Aprilie 2022 11:32
Chișinăul a completat primul chestionar de aderare la UE și l-a transmis oficial Bruxellesului

De zece zile a avut nevoie Rep. Moldova pentru a completa chestionarul de aderare la Uniunea Europeană. Astăzi, documentul cu cele circa 400 de răspunsuri la întrebări a fost transmis de autoritățile de la Chișinău ambasadorului european în Rep. Moldova. Al doilea chestionar urmează să fie completat până în prima jumătate a lunii mai, transmite Radio Chișinău.

În cadrul ceremoniei de transmitere a chestionarului, președinta Maia Sandu a declarat că integrarea la UE este proiectul de țară al Rep. Moldova, „este lumina de la capătul tunelului.”

Șefa statului a mai declarat că „UE este un proiect al păcii, un proiect al bunăstării, al democrației, al prosperității” și că „Rep. Moldova este o țară mică și vulnerabilă”, care „va fi în siguranță în această familie.”

Premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul ceremoniei că prin completarea chestionarului Rep. Moldova a făcut „încă un pas spre viitorul european”, un viitor pe care și l-au dorit cetățenii întotdeauna. Natalia Gavrilița a mai spus că al doilea chestionar va fi completat până la jumătatea lunii mai.

Șeful Delegației UE în Rep. Moldova, ambasadorul Janis Mazeiks, a declarat că viteza cu care completat primul chestionar „demonstrează clar voința poporului din Rep. Moldova către familia europeană.”

„Într-un ceas bun”, a declarat în limba română la finalul ceremoniei de transmitere a chestionarului de aderare la UE.

În baza răspunsurilor, Comisia Europeană va elabora o Opinie și o va transmite Consiliului UE pentru a emite o decizie. Toate cele 27 de state membre ar urma să decidă unanim oferirea statutului de țară candidat Rep. Moldova, iar negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri.

Cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost semnată la 3 martie de președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și spicherul Igor Grosu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-5,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Fri
8
Sat
11
Sun
6
Mon
0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău