Chișinăuienii pot obține bani pentru proiecte de soluționare a problemelor din oraș

  • 10 Iulie 2017 11:46
Chișinăuienii pot obține bani pentru proiecte de soluționare a problemelor din oraș

Locuitorii Capitalei pot să se implice în soluționarea problemelor din oraș, iar municipalitatea le va finanța proiectele din fondul bugetului civil. Proiectele vor fi clasificate în două categorii - proiecte mari și proiecte mici, iar chișinăuienii le pot depune la Primărie începând de luni, 10 iulie. 

Consiliul municipal Chișinău a alocat un milion de lei din fondul Bugetului civil pentru a finanța proiectele propuse de cetățenii care vor să ajute la rezolvarea problemelor din oraș. Valoarea proiectelor mici va fi cuprinsă între 10 și 30 de mii lei, iar valoarea proiectelor mari variază între 150 și 300 de mii de lei. Proiectele pot viza mai multe probleme din oraș, a menționat consilierul municipal, Victor Lutenco.

 „Proiectele vor ține de calitatea proastă a drumurilor și trotuarelor; managementul defectuos al deșeurilor; construcțiile neautorizate; aspectul inestetic al orașului; Transportul public problematic; starea proastă a trecerilor subterane; lipsa locurilor de parcare; gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân; activitatea întreprinderilor de gestionare a fondului locativ. Aceste probleme au fost identificate tot de cetățeni”, a spus Victor Lutenco. 

Aceste proiecte urmează a fi supuse votului cetățenilor pe site-ul primăriei, precum și în incinta instituției, unde urmează a fi amplasată o urnă specială. Pentru un proiect mic, autorul trebuie să colecteze semnăturile a 50 de persoane, iar pentru proiectele mari - 100 de semnături. 

Cetățenii pot solicita și finanțarea unor proiecte mai mari, a explicat șeful Direcției relații cu publicul de la Primăria Chișinău, Vadim Brânzaniuc:

„Proiectul poate fi ca valoare mult mai mare, însă autoritățile locale contribuie doar cu partea lor. De exemplu, dacă valoarea proiectului este 400 de mii de lei, Primăria vine cu o contribuție de 150 de mii de lei, iar cetățenii pot contribui cu cealaltă parte. Și la final, avem un proiect realizat prin participarea cetățenilor”, a declarat Vadim Brânzaniuc. 

Coautorul proiectului, activistul Vitalie Sprânceană susține că în acest mod cetățenilor li se vor oferi mai multe platforme de participare, iar autoritățile vor afla soluțiile pe care le au orășenii pentru problemele din Chișinău.

„Am văzut cum funcționează asta în alte orașe și ne-am gândit că poate  funcționa și la Chișinău. Are mai multe efecte pozitive: costurile financiare sunt destul de mici, dar stimulează participarea cetățenilor, creșterea încrederii și transparenței autorităților municipale”, a spus Vitalie Sprânceană.

Cetățenii pot să depună proiectele până la sfârșitul lunii iulie, la Direcția Relații Publice a Primăriei Chișinău. Proiectele vor fi selectate de o comisie din cadrul administrației publice locale, dar și prin votul cetățenilor, în perioada 1 - 15 septembrie 2017. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău