Chișinău | Termoelectrica solicită micșorarea tarifului la energie termică cu 15% / DOC

  • 08 Decembrie 2023 10:27
Chișinău | Termoelectrica solicită micșorarea tarifului la energie termică cu 15% / DOC

Locuitorii capitalei ar putea achita mai puțin pentru căldură. Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) micșorarea cu 15% a tarifului pentru energia termică pentru anul 2024, a anunțat directorul general interimar al SA Termoelectrica, Iurie Razlovan., transmite Radio Chișinău.

Directorul general interimar, al Termoelectrica, Iurie Razlovan a spus că solicitarea de micșorare a tarifelor la căldură a fost deja depusă la ANRE, iar prețul redus solicitat pentru energia termică este 2.783 de lei gigacaloria, față de 3.267 cât este în prezent:

Ținând cont de noile reguli cu privire la metodologia de calcul a tarifelor și prețurilor aprobate de Agenția Națională pentru Reglementarea Energetică în luna octombrie curent și luând în calcul diminuarea prețurilor mediu ponderat al gazelor naturale prognozat pentru anul 2024, comparativ cu prețul gazelor naturale inclus în tariful existent, Termoelectrica s-a adresat către ANRE cu solicitarea de ajustare a tarifului pentru anul 2024. Micșorarea cu 15% a tarifelor pentru energia termică și micșorarea cu 8% a prețurilor pentru energia electrică. (...) Noi deja am depus solicitarea și cifra pentru energia termică este 2.783 pentru gigacalorii și pentru energia electrică 365 pentru un kilowatt. Acum ei vor face calculele lor și probabil vor aplica modificări la cifrele noastre în dependență de metodologia pe care o au și vor veni deja cu aprobări în timpul apropiat”, a declarat Iurie Razlovan.        

Referindu-se la conectarea clădirilor la sistemul centralizat de încălzire, Iurie Razlovan a informat că până în prezent Termoelectrica a conectat 96% din totalul de 4.414 unități.

„Până în prezent termoelectrica a conectat 4.232 de obiecte la sistemul centralizat de încălzire reprezentând 96% din totalul de 4.414 de unități. Grădinițele și școlile 100%, Instituții medicale 93% - aici vreau să vă spun că sunt instituții medicale care au surse proprii și le-au conectat. Case particulare 88% și Instituții superioare de învățământ 87%. (...) Odată cu procesul de conectare a blocurilor locative la sistemul de încălzire primim un număr semnificativ de plângeri privind repartizarea neuniformă a agentului termic în interior. Problemele sunt cauzate de diverși factori, însă cel mai des întâlnite sunt modificările întreprinse de consumator la sistemul intern de încălzire. Modificările constructive admise la sistemul intern de încălzire duce la o circulație neuniformă a agentului termic prin calorifere și ca rezultat, cantitatea de căldură la fel, se repartizează neuniform”, a explicat Iurie Razlovan.

În prezent, consumatorii din capitală achită 3267 lei/Gcal, iar factura la căldură este compensată și în acest an de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău