Chișinău | Care sunt categoriile de persoane care pot beneficia de scutire la plata impozitului pe bunuri imobiliare

  • 03 Iunie 2021 09:57
Chișinău | Care sunt categoriile de persoane care pot beneficia de scutire la plata impozitului pe bunuri imobiliare

Primăria municipiului Chișinău a făcut mai multe precizări privind persoanele care pot beneficia de scutire la plata impozitului pe bunuri imobiliare pentru anul 2021, transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, instituția a informat că persoanele care pot beneficia de scutire sunt:

  • persoanele de vârstă pensionară, care au atins vârsta în conformitate cu legea privind sistemul public de pensii;
  • persoanele cu dizabilități severe și accentuate (gradul I și II);
  • participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova, participanții la acțiunile de luptă din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobâl dacă dețin grad de dizabilitate mediu (gr. III);
  • altele.

Astfel, beneficiarii care se încadrează în categoriile indicate și au primit avizul de plată, fără includerea facilităților prevăzute, din cauza furnizării incomplete de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) către Serviciului Fiscal de Stat a informației privind luarea în evidență a persoanelor de vârstă pensionară, sunt îndemnați să se adreseze la Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale pentru a le fi introduse manual aceste scutiri. Subdiviziunea activează cu program prelungit, fără pauza de masă, pentru a deservi populația.

Potrivit conducerii instituției, în acest an, în urma majorării scutirii impozitului pe bunurile imobiliare, peste 78 de mii de pensionari pentru limita de vârstă din Chișinău și persoane cu dizabilități, beneficiază de scutire la plata impozitului pe bunurile imobile.

Instituția a precizat că anularea scutirii de 15% din plată, dar și reducerea termenului de achitare a impozitului respectiv a fost stabilit prin lege, astfel că municipalitatea nu are nici o atribuție în acest sens.

Cetățenii capitalei, beneficiari de bunuri imobile, urmează să achite impozitul pe bunurile imobiliare pentru anul curent, până la data 30 iunie 2021 (conform prevederilor art. 282 Cod Fiscal).

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău