Chișinău: Expoziția dedicată cetății lui Vlad Țepeș (FOTO)

  • 06 Octombrie 2015 15:31
Chișinău: Expoziția dedicată cetății lui Vlad Țepeș (FOTO)

O expoziție dedicată cetății Poenari din Munții Argeș, a fost vernisată marți, 6 octombrie, la Galeria de la Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Formată din 20 de bannere, cu fotografii în care au fost surprinse peisajele din preajmă, expoziția scoate în evidență frumusețea singurei fortărețeconstruită de domnitorul Vlad Țepeș în Țara Românească.

„Poenari. Cetatea lui Vlad Țepeș din Munții Argeșului”, continuă seria de expoziții dedicate unor evenimente și personalități ale istoriei, culturii și științei spațiului românesc, inițiată de ICR Chișinău pe parcursul anului 2015. La eveniment a fost prezentă și o delegație a Muzeului Județean Argeș, condusă de  directorul instituției, Cornel Popescu.

”Există deja circuite comune România - Republica Moldova, și tocmai din acest motiv am venit la Chișinău, pentru a include și Cetatea Poenari într-un asemenea circuit. Avem în jur de 60 de mii de vizitatori anual, mai puțini din Republica Moldova. Sperăm însă să vină de acum înainte, să viziteze cetatea lui Vlad Țepeș. Vor urca 1.480 de trepte, într-un cadru natural de excepție. În vârful cetății, Cuibul Vulturului, vor vedea atât cetatea cât și Cheile Argeșului, o adevărată splendoare”, a declarat Cornel Popescu.

Directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, Valeriu Matei a vizitat cetatea și a mărturisit câteva dintre impresii.

”De acolo de pe vârful stâncii se văd niște peisaje dintre cele mai emoționante. Vezi lumea la începuturile ei, și mai ales Munții Carpați, așa cum nu se pot vedea de nicăieri”, a mărturisit Valeriu Matei.

Istoricii susțin că Vlad Țepeș își găsea deseori refugiul în Cetatea Poenari, din Argeș. Se presupune că anume această fortăreață ar fi fost sursă de inspirație pentru mai mulți scriitori străini.  Poate fi amintit romanul celebrului Jules Verne, ”Castelul din Carpați” sau ”Dracula” semnat de scriitorul irlandez Bram Stocker. În discursul său, președintele Asociației Istoricilor din Repblica Moldova, Gheorghe Negru, a făcut o analogie între vernisarea expoziției și situația actuală din Republica Moldova.

”Sper că această trecere a Prutului a lui Vlad Țepeș, la figurat vorbind, poate îi va pune pe gânduri pe unii hoți contemporani, și va fi un semn de bun augur pentru soluționarea unor probleme, complicate pe care le traversăm în această perioadă”, a declarat Gheorghe Negru.

Potrivit istoricilor Cetatea Poenaria fost construită în două etape: de către primii domnitori ai Munteniei, în prima jumătate a secolului al 14-lea, iar mai apoi, în secolul al 15-lea, în vremea lui Vlad Țepeș, când domnitorul a extins-o și fortificat-o.  

Expoziția dedicată cetății lui Vlad Țepeș din Munții Argeș va putea fi admirată la Galeria de la Rond, până pe 20 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău