Chirurgi americani au transplantat un rinichi de porc la un pacient în viață, o potențială soluție la deficitul cronic de donări de organe

  • 21 Martie 19:05
Chirurgi americani au transplantat un rinichi de porc la un pacient în viață, o potențială soluție la deficitul cronic de donări de organe

O echipă de chirurgi americani a transplantat rinichiul de la un porc modificat genetic la un pacient în viață, o premieră care reprezintă un nou pas către o potențială soluție la deficitul cronic de donări de organe, a anunțat joi un spital american, relatează AFP.

Pacientul, în vârstă de 62 de ani, se „recuperează” bine după operația care a avut loc în urmă cu mai puțin de o săptămână, a declarat într-un comunicat Massachusetts General Hospital din Boston. Rinichi de la porci modificați genetic au fost deja transplantați și funcționau și la oameni aflați în stare de moarte cerebrală, mai notează AFP.

Pacienți în viață au primit deja un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, dar au decedat.

Aceste modificări genetice sunt efectuate pentru a reduce riscul de respingere.

Peste 100.000 de persoane așteaptă un transplant de organe în Statele Unite. Rinichiul este organul cel mai frecvent solicitat.

Domeniul xenogrefelor - transplanturile de organe de la animale la om - a avansat cu mare viteză în ultimii ani.

Premiera mondială a unui transplant de rinichi de porc la un om aflat în moarte cerebrală a avut loc în septembrie 2021 și a fost efectuat de chirurgi de la NYU Langone Hospital din New York.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău