Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri secrete între Igor Dodon și PDM

  • 11 Noiembrie 2019 08:10
Chiril Moțpan: Securitatea națională, în pericol în cazul demisiei Guvernului Sandu. Au loc negocieri secrete între Igor Dodon și PDM

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea națională și regională și că președintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanții Partidului Democrat în vederea formării unui nou guvern.

Deputatul a lansat afirmațiile pe o rețea de socializare și spune că se bazează pe datele obținute „din surse confidențiale”, transmite IPN. 

„Eventuala cădere a Guvernului Sandu va conduce în mod obligator la schimbarea regimului politic în Republica Moldova, care, la rândul său, trebuie privită și ca o amenințare serioasă pentru securitatea Republicii Moldova și pentru securitatea regională. Despre aceasta vorbește informația obținută din surse confidențiale care arată că președintele Dodon se află în negocieri secrete cu reprezentanții PD la care se discută partajarea instituțiilor statului, inclusiv cele care nu pot fi partajate politic. Din punctul meu de vedere, revenirea la guvernare a structurilor mafiote ale PD, îngemănate cu interesele economice și geopolitice ale președintelui Dodon, ar pune în pericol securitatea statului Republica Moldova, dar și cea regionala. Și acest lucru se poate produce prin relansarea activității schemelor criminale de îmbogățire ilicită, expansiunea serviciilor secrete rusești în spațiul dintre Nistru și Prut. Nu putem exclude și interesele obscure ale unor reprezentanți ai acestor partide de a prelua sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și cel de la Mărculești”, scrie Chiril Moțpan.

Cu referire la aceleași surse, deputatul PPDA afirmă că marți, 12 noiembrie, șeful statului va demite actualul Guvern după un ultimatum care va fi înaintat astăzi, 11 noiembrie. „ Igor Dodon va adresa conducerii blocului ACUM mesajul că unica posibilitate de a soluționa criza și de a nu demite demisia Guvernului este retragerea inițiativei Maiei Sandu de asumare a răspunderii pentru modificările la Legea procuraturii. Dodon va acorda termen blocului ACUM până marți. Același mesaj va fi transmis luni și ambasadorului SUA, căruia Dodon îi va da asigurări că va promova în continuare o politica neagresivă în raport cu Occidentul, dar și va aprofunda relațiile”, precizează Chiril Moțpan.

În acest context, „Dodon deja a inițiat discuții secrete cu PD în vederea creării unei coaliții formale sau neformale, în particular despre votarea unui guvern minoritar. El insistă ca Ion Chicu, consilier prezidențial, fost ministru al finanțelor, sa fie prim-ministru. Dodon este dispus sa acorde PD funcții de miniștri, cu excepția următoarelor ministere care vor fi ale PSRM: MAI (îl propune pe Gheorghe Cavcaliuc); MAEIE; Ministerul Finanțelor; Ministerul Apărării; Vicepremier pentru reintegrare; SIS; Procuratura. În discuțiile secrete cu PD, Igor Dodon promite că va închide toate dosarele penale ale democraților și le va asigura garanții în acest sens. De asemenea, se discută despre pregătirea materialelor compromițătoare la adresa lui Andrei Năstase și Maia Sandu, ca aceștia să nu mai poată reveni la rolul lor de lideri ai protestelor stradale, dar și în politică în general”, scrie președintele Comisiei securitate, apărare si ordine publică pe rețelele de socializare.

Anterior, deputați din fracțiunile PSRM și ACUM și-au anunțat disponibilitatea să poarte negocieri, în week-endul trecut, cu scopul de a identifica soluții pentru criza generată de inițiativa Guvernului Sandu de asumare a răspunderii privind modificarea Legii procuraturii, însă în spațiul public nu au apărut confirmări în acest sens.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău