Chiril Moțpan, ex-președinte al Comisiei Securitate Națională, formulează îngrijorări legate de 9 mai

  • 07 Mai 2022 14:27
Chiril Moțpan, ex-președinte al Comisiei Securitate Națională, formulează îngrijorări legate de 9 mai

Fostul deputat Chiril Moțpan, ex-președinte al Comisiei Securitate Națională, formulează îngrijorări cu privire la posibile provocări în cadrul manifestațiilor legate de ziua de 9 mai și îndeamnă oamenii „care vor pace” să nu participe la manifestațiile respective, transmite IPN.

„Există o mare probabilitate ca pe 9 mai, agenții ruși, reprezentați de comuniști și socialiști, să încerce să repete scenariul care a fost lansat în Ucraina în 2014, când forțele pro-ruse au ieșit cu panglici bicolore la mitinguri cerând crearea așa-numitei Novorossiya. Pe 9 mai liderii forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova s-ar putea să-și dorească destabilizarea situației în Chișinău. Să nu uităm că pe teritoriul Transnistriei se află un contingent destul de mare al forțelor armate ale regimului separatist, dar și Grupul Operativ al Trupelor Ruse, care pot sprijini tulburările inspirate de agenții ruși”, scrie politicianul pe pagina sa de Facebook.

În calitate de participant la conflictul militar din 1992, Chiril Moțpan face trimitere la începutul anilor '90, „când un val de operațiuni speciale, cauzate aparent de serviciile speciale ale Federației Ruse, au cuprins o serie de state care-și declaraseră independența. Așa s-a întâmplat în Osetia de Sud și Abhazia, în Crimeea dar și în Transnistria, care a ajuns pe mâna unor marionete ale Kremlinului”.

Potrivit lui, în condițiile când peste Republica Moldova planează nu doar o amenințare teoretică, ci una cât se poate de reală, „oficialii de la Chișinău sunt obligați să acționeze rapid și radical:
• Regiunea transnistreană a Republicii Moldova trebuie recunoscută oficial drept teritoriu ocupat de Rusia, iar Parlamentul să se pronunțe corespunzător deciziei APCE;
• Parlamentul ar trebui să ceară dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor de menținere a păcii ONU, a așa-numitelor „căști albastre”, ceea ce ar descuraja escaladarea conflictului militar pe teritoriul tării noastre;
• Parlamentul ar trebui să ceară sprijin militar de la Ucraina în cazul unei operațiuni militare deschise împotriva Republicii Moldova. Lucru care ar preveni amenințările la adresa securității statului nostru”.

Fostul președinte al Comisiei Securitate Națională îndeamnă populația să nu participe la manifestațiile organizate de 9 mai.

„Fiecare om care dorește pace, care spune “niciodată nu repetăm”, nu poate participa pe 9 mai la acțiunile propagandistice rusești, alături de cei care vor scanda „dacă trebuie, repetăm”. Aceasta ar însemna susținerea indirectă a desfășurării unei alte așa-zisă „operațiune specială” a Federației Ruse, deja pe teritoriul nostru. Toată lumea este astăzi alături de Ucraina în lupta ei eroică împotriva răului. Va fi și alături de noi, dacă nu ne vom vinde demnitatea. Nu ne putem baza pe mila agresorului. Și nimeni nu-i atacă pe cei puternici și determinați să-și apere independența și dreptul la viață. Uniți suntem puternici”, afirmă Chiril Moțpan

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău