Chiril Moțpan, deputat și vetaran al războiului de pe Nistru: Depun azi în Parlament proiectul de lege în susținerea veteranilor

  • 02 Martie 2020 13:51
Chiril Moțpan, deputat și vetaran al războiului de pe Nistru: Depun azi în Parlament proiectul de lege în susținerea veteranilor

Deputatul Platformei DA a făcut o declarație în susținerea veteranilor războiului de pe Nistru care au organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior și în fața Guvernului.

Chiril Moțpan a mai spus că depune azi în Parlament proiectul de lege prin care solicit ca veteranilor de război încadrați în grad de dezabilitate să li se plătească lunar suplimentar 1500 de lei.

„Orice stat sănătos își cinstește eroii. Orice stat în care sunt la putere oameni competenți știe prin ce trec zi de zi veteranii de război, familiile lor, oamenii simpli care au suferit din cauza conflictelor armate, fie ele oficiale sau neoficiale, recunoscute sau trecute sub tăcere. Și oamenii competenți gândesc servicii de protecție socială pentru cei care au nevoie de ea. Atât pentru a-și plăti o datorie de onoare, cât și pentru că așa e pur și simplu omenește. Dar noi avem un președinte ce nu vrea să spună lucrurilor pe nume. Și clanuri mafiotice care își râd de adevărata onoare. Și mă doare că se întâmplă asta.”

„Cei de la putere se tem să nu-și supere cumva superiorii din Rusia și neagă cu încăpățânare lucrurile pe care le-ați văzut cu propriii ochi – că a fost un război nu pur și simplu „fratricid”, și nici „civil”, ci unul între trupele Armatei a 14-a ruse și trupele abia formate ale Republicii Moldova. Un război motivat de interesul geopolitic al unei mari puteri. De dorința ei de a menține un stat independent în propria-i orbită. Fapt demonstrat de Acordul de pace semnat între președintele Mircea Snegur și președintele de atunci al Federației Ruse, Boris Elțin. Dacă pacea s-a semnat între doi președinți, înseamnă că și războiul între două țări a fost. Voi sunteți cei cărora Republica Moldova îi datorează independența. Voi sunteți cei care ați luptat pentru integritatea ei teritorială”, se mai spune în declarație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău