Chiril Gaburici și Victor Ponta au semnat un memorandum

  • 21 Mai 2015 18:25
Chiril Gaburici și Victor Ponta au semnat un memorandum

Gazoductul Iași-Ungheni inaugurat anul trecut va fi prelungit până la Chișinău pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Inești pe teritoriul României.

De asemenea, Bucureștiul și Chișinăul intenționează să lanseze în curând și lucrările pentru interconectarea rețelelor electrice, potrivit unui memorandum semnat astăzi la Chișinău de premierii României și Republicii Moldova, Victor Ponta și, respectiv, Chiril Gaburici.

Memorandumul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică prevede extinderea gazoductului Iași-Ungheni, ceea ce va permite alimentarea cu gaz românesc a întreg teritoriului Republicii Moldova. În plus, autoritățile de la Chișinăuși și București intenționează, la etapa inițială, să realizeze și prima interconexiune a liniilor electrice Isaccea-Vulcănești, cu extinderea până la Chișinău. Premierul Victor Ponta a declarat că aceste proiecte vor fi prioritare pentru guvernul României în acest an.

Premierul Chiril Gaburici a precizat că realizarea acestor proiecte va permite diversificarea resurselor energetice, ceea ce va asigura securitatea Republicii Moldova.

Cei doi premieri au discutat în cadrul întrevederii și despre renovarea mai multor școli și grădinițe, sprijinită financiar de România, dar și despre continuarea parcursului european al Republicii Moldova.

Victor Ponta a abordat și subiectul expulzării din Republica Moldova a cetățeanului român George Simion, solicitându-i premierului Gaburici ca cetățenilor români să le fie respectate drepturile, iar dacă aceștia încalcă legile, să fie sancționați de justiție. Chiril Gaburici și-a exprimat încrederea că justiția moldovenească va face lumină în acest caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău