Chiril Gaburici, în izolatorul CNA

  • 08 Iunie 2015 16:31
Chiril Gaburici, în izolatorul CNA

Premierul Chiril Gaburici insistă pe demisia conducerii Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Într-o declarație pentru presă, după ședința Guvernului care a avut loc, luni, 8 iunie, la sediul Centrului Național Anticorupție, Chiril Gaburici a declarat că cele trei instituții, care se fac vinovate de situația gravă din sistemul bancar, ezită să soluționeze  problemele, iar Guvernul este lipsit de pârghii pentru a schimba situația. 

Potrivit premierului Chiril Gaburici, lucrurile continuă să meargă prost în Republica Moldova, atât în sistemul bancar cât și în domeniul asigurărilor auto. Mai mult, potrivit primului ministru, ar exista informații potrivit cărora Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule încearcă să fie preluat de către anumite instituții sau persoane contradictorii, iar membrii Comisiei Naționale a Pieței Financiare urmăresc doar scurgerea altor milioane de lei din sistem în detrimentul securității Republicii Moldova.

„Am cerut demisia conducerii celor trei instituții, deoarece am constatat că lucrurile stau prost în sistemul bancar și in domeniul asigurărilor auto. Statul trebuie sa întreprindă pași rapizi pentru soluționarea acestor probleme, dar pârghiile pe care le are Guvernul sunt limitate. BNM avea posibilitatea să oprească activitatea celor 3 bănci atunci când a observat neregulile. Cei din CNPF sunt cei care vor să distrugă sistemul bancar al țării. Nu mă țin de funcția de Prim-ministru. Cred că pot schimba lucrurile. Daca nu am să pot, voi pleca. Am avut o viață mult mai frumoasă înainte de a fi Premier”, a declarat Chiril Gaburici.  

Referindu-se la citația la Procuratură pentru a da explicații în dosarul privind falsificarea actelor sale de studii, premierul a declarat că salută insistența procurorilor de a ”face lumină” în acest caz, adăugând că este dispus să colaboreze cu instituțiile de drept pentru a pune capăt speculațiilor pe marginea studiilor sale.

„Mă bucur că lucrurile s-au pornit,  în special după ce am lansat scrisoarea publică acum câteva zile.Sper că și în cazul băncilor lucrurile vor decurge la fel de operativ. Tot ce e în CV-ul meu e corect. Voi merge la Procuratură ori de câte ori voi fi citat”, a declarat Chiril Gaburici.

Scandalul în jurul studiilor primului ministru a început la sfârșitul lunii martie. O investigație jurnalistică constata că actele de studii ale premierului ar fi fost falsificate. Ministerul Afacerilor Interne a transmis recent procurorilor dosarul care conține materiale privind audierea mai multor persoane, expertiza grafică și tehnică a documentelor de studii ale premierului, documentele de studii în original, precum și alte probe.

Totodată  în cadrul ședinței de astăzi, dedicată împlinirii a 13 ani de activitate a CNA, a fost lansată o unitate specială care va combate corupția la nivel înalt și se va axa, potrivit șefului CNA, Viorel Chetraru, pe cazurile de prejudiciere a intereselor publice în proporții deosebit de mari.

Inițiativa face parte din planul de activitate al Guvernului de combatere a corupției și modernizare a Procuraturii, convenit cu partenerii externi, inclusiv SUA și UE.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău