Chinezii au inventat prima piele electronică din lume. La ce va putea fi folosită în viitor

  • 16 Iunie 13:45
Chinezii au inventat prima piele electronică din lume. La ce va putea fi folosită în viitor

Cercetătorii chinezi au creat prima piele electronică din lume inspirată de cea biologică, ce prezintă o structură 3D care imită trei semnale mecanice descoperite la nivelul pielii umane, informează Xinhua, citată de Agerpres.

Potrivit specialiștilor, datorită distribuției lor complexe în 3D, receptorii senzoriali din pielea umană percep cu acuratețe forțele și tensiunile externe. Prin imitarea acestei distribuții spațiale, cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din China au dezvoltat o piele electronică ce reproduce structura pielii umane și care dispune de propria „epidermă”, „dermă” și „țesut subcutanat”.

Această piele electronică este capabilă să realizeze simultan decodificarea și perceperea a trei semnale mecanice - presiune, frecare și tensiune - la nivel fizic, potrivit studiului publicat recent în revista Science.

Un petic de piele electronică, de dimensiuni comparabile cu vârful unui deget arătător, este echipat cu 240 de senzori metalici, fiecare având o dimensiune cuprinsă între două și trei sute de micrometri. Dispunerea lor spațială imită îndeaproape distribuția celulelor receptoare tactile din pielea umană”, a declarat Zhang Yihui, autorul corespondent al studiului.

Senzorii colectează semnale care sunt procesate meticulos și ulterior rafinate prin algoritmi de învățare profundă, permițând pielii biomimetice să distingă textura și contururile obiectelor cu o precizie remarcabilă.

Aceasta dispune de o rezoluție remarcabilă de percepție a poziției presiunii, de aproximativ 0,1 milimetri, rivalizând cu sensibilitatea pielii umane autentice, potrivit studiului.

Pielea electronică are potențialul de a fi integrată în vârful degetelor roboților medicali pentru diagnosticarea și intervențiile precise în stadii incipiente ale unor boli. De asemenea, poate fi folosită ca un plasture pentru a asigura o monitorizare în timp real a parametrilor vitali de sănătate, inclusiv a saturației oxigenului în sânge și a ritmului cardiac, a explicat cercetătorul Zhang Yihui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău