Chinezii au cumpărat Rompetrol

  • 15 Decembrie 2015 12:49
Chinezii au cumpărat Rompetrol

Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziția a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanțul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franța și celelalte firme din fostul grup Rompetrol, transmite Reuters, citat de Digi24.Prin cumpărarea Rompetrol, chinezii au căpătat acces la o rafinărie cu o capacitate de procesare anuală de 5 milioane…

Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziția a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanțul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franța și celelalte firme din fostul grup Rompetrol, transmite Reuters, citat de Digi24.

Prin cumpărarea Rompetrol, chinezii au căpătat acces la o rafinărie cu o capacitate de procesare anuală de 5 milioane de barili situată pe continetul europeană și la circa 1.000 de stații de distribuție a carburanților în România, Franța, Spania, Republica Moldova, Bulgaria.

Acordul face parte dintr-un pachet de tranzacții ce totalizează 4 mld. dolari, semnat luni la Beijing și care include înțelegeri între statul chinez și cel kazah în domenii ca petrol și gaze, telecomunicații și energie nucleară. Înțelegerea a fost încheiată în contextul întâlnirii între cele două părți, la nivel de premier.

Una dintre sursele citate evaluează KMGI, fostul grup Rompetrol, între 500 milioane de dolari și 1 miliard de dolari.

Tranzacția înseamnă un cap de pod pe piața petrolieră din Europa pentru firma chineză. Printre activele – cheie ale KMGI se numără o capacitate de rafinare de 100.000 de barili pe zi și facilități de producție de 400.000 tone de fertilizatori în România, precum și aproape 1.000 de benzinării în România și țări precum Franța și Spania.

În România, Rompetrol este al doilea mare jucător de pe piața țițeiului și a carburanților, după Petrom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău