China: Xi Jinping vorbește despre ''miracolul'' chinezesc în lupta împotriva sărăciei

  • 25 Februarie 2021 12:13
China: Xi Jinping vorbește despre ''miracolul'' chinezesc în lupta împotriva sărăciei

Președintele Xi Jinping a declarat joi că țara s-a achitat de "sarcina dificilă" de eradicare a sărăciei extreme în China - "un miracol", conform propriei declarații -, obiectiv pe care Beijingul își propusese să-l atingă cu orice preț înainte de centenarul Partidului Comunist Chinez (PCC) ce va fi sărbătorit în iulie, relatează EFE și AFP, preluat de Agerpres.

Xi a spus că în ultimii opt ani 98,99 milioane de persoane au scăpat de sărăcie, iar de la lansarea reformelor sale economice la sfârșitul anilor 1970, China susține că a scos din sărăcie aproape 800 milioane de oameni, contribuind astfel la aproape 70% din reducerea sărăciei globale în această perioadă.

Această țară asiatică, în prezent cea de-a doua putere economică din lume, afirmă că a eradicat oficial sărăcia absolută anul trecut.

"Astăzi declarăm solemn un succes deplin în lupta împotriva sărăciei în țară", a spus Xi în cadrul unei ceremonii organizate cu mare fast la Palatul Poporului din Beijing, în fața a mii de delegați.

"Nicio altă țară nu poate scoate din sărăcie sute de milioane de persoane într-un timp atât de scurt", a apreciat președintele chinez.

Nivelul de viață în China s-a schimbat considerabil din anii 1970 când populația trăia într-un sistem colectivist.
Țara este astăzi o piață imensă cu sute de milioane de consumatori cu privirea îndreptată spre multinaționalele străine.

Președintele chinez a subliniat că "problemele legate de sărăcie în regiuni au fost rezolvate", astfel încât China și-a îndeplinit "sarcina dificilă de eradicare a sărăciei extreme, creând un alt miracol incredibil". "Este un miracol uman care va rămâne în istorie", a apreciat Xi Jinping, care a promis să împărtășească "experiența chineză" altor țări emergente.

El a mai indicat că 832 de zone rurale și 128.000 de orașe au fost retrase de pe lista sărăciei "conform standardelor actuale". Xi Jinping, care a făcut din lupta împotriva sărăciei una dintre prioritățile sale de la venirea la putere la sfârșitul anului 2012, a acordat medalii unor oficialități.

Pragul sărăciei în China este definit ca un venit sub 2,30 dolari (1,90 euro) pe zi de persoană, puțin mai ridicat decât nivelul Băncii Mondiale (1,90 dolari).

Dar acest nivel este cu mult inferior recomandărilor Băncii Mondiale (5,50 de dolari) pentru țările cu venituri medii precum China. Dacă ar fi de luat în considerare acest criteriu, atunci rezultă că aproape un sfert din populația chineză trăiește în continuare în sărăcie, notează AFP.

În contextul în care Partidul Comunist Chinez (PCC) urmează să sărbătorească 100 de ani de la înființare la 1 iulie 2021, regimul și-a înmulțit în ultimele luni inițiativele pentru identificarea gospodăriile cu nevoi, a distribuit subvenții și a finalizat lucrări majore.

În joc: legitimitatea unui stat bazat pe egalitarism socialist, dar care deține recordul mondial la numărul de miliardari în dolari, remarcă AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău