China vrea să se asigure că doar ''patrioții'' vor putea fi aleși în Hong Kong, teritoriu semiautonom

  • 22 Februarie 2021 12:55
China vrea să se asigure că doar ''patrioții'' vor putea fi aleși în Hong Kong, teritoriu semiautonom

China vrea să se asigure că doar "patrioții" vor putea fi aleși în Hong Kong, a declarat luni un înalt responsabil al guvernului central, într-un moment în care Beijingul încearcă să neutralizeze opoziția în acest teritoriu semiautonom, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste afirmații făcute de Xia Baolong, directorul Biroului de Afaceri pentru Hong Kong și Macao, survin cu mai puțin de două săptămâni până la deschiderea la Beijing a sesiunii anuale a Adunării Naționale Populare (ANP, parlamentul chinez).

Ea se va deschide la 5 martie și s-ar putea încheia cu noi măsuri pentru întărirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, după ce anul trecut a fost impusă o lege privind securitatea națională.

"Aplicația de principiu conform căreia patrioții sunt cei care trebuie să guverneze la Hong Kong necesită mai multe măsuri simultane. Cea mai importantă și cea mai urgentă este perfecționarea sistemului și în special perfecționarea imediată a sistemului electoral", a declarat Xia Baolong.

"A fi patriot înseamnă a iubi Republica Populară Chineză", a precizat el într-o versiune scrisă a discursului său, publicată de Biroului de Afaceri pentru Hong Kong și Macao.

Cu o populație de șapte milioane de locuitori, Hong Kong nu a beneficiat niciodată de o democrație extinsă, indiferent dacă a fost vorba de perioada colonialismului britanic sau de perioada de după retrocedarea către China în 1997.

După mari manifestații pro-democrație și anti-Beijing în 2109, care au fost deseori violente, și apoi după o victorie zdrobitoare a unor candidați ai opoziției la alegeri districtuale, Beijingul a răspund cu fermitate.

În mai 2020, Adunarea Națională Populară (ANP), supusă Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere în China continentală, a impus o lege privind securitatea națională care a permis ca numeroase figuri ale opoziției hongkongheze să fie reduse la tăcere.

Prin urmare, hongkonghezii urmăresc cu atenție orice potențială schimbare la următoarea sesiune anuală a ANP.

Xia Baolong a făcut apel luni la "acoperirea lacunelor juridice" ale sistemului electoral pentru a evita prezența unor candidați "anti-China". Formula lasă să se înțeleagă o reformă electorală, comentează AFP.

Aceasta ar putea viza alegerile de district sau cele pentru parlamentul local (Legco) - unde un sistem complicat garantează aproape sigur o majoritate pentru blocul pro-Beijing.

Din 1997, hongkonghezii se bucură, în teorie, de o largă autonomie în virtutea principiului 'O țară, două sisteme': libertatea de expresie, libertatea presei și justiție independentă.

Însă conform mai multor guverne occidentale și opozanților hongkonghezi, aceste libertăți au fost puternic erodate de la impunerea legii privind securitatea națională. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău