China va lansa prima sa sondă pe Marte în luna iulie

  • 25 Mai 2020 10:37
China va lansa prima sa sondă pe Marte în luna iulie

China intenționează să lanseze o sondă și un mic robot teleghidat pe planeta Marte în luna iulie, în prima sa misiune pe ''planeta roșie'', a anunțat promotorul proiectului, citat luni de AFP, preluat de Agerpres.

Țara investește miliarde de euro în programul său spațial - lansează sateliți, intenționează să trimită oameni pe Lună, iar în luna mai a lansat o capsulă spațială, fără echipaj uman, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauți către viitoarea sa stație spațială, ''Tiangong'' (''Palatul celest").

''Obiectivul nostru era trimiterea sondei pe Marte în 2020'', a indicat Corporația de Știință și Tehnică Aerospațială a Chinei (CASC). ''Acest mare proiect progresează după cum era prevăzut și vizăm o lansare în iulie'', se precizează într-un comunicat emis duminică.

Ar fi nevoie de șapte luni pentru parcurgerea distanței dintre Terra și Marte, iar sonda chineză nu va ajunge la destinație mai devreme de anul 2021. Distanța este în continuă schimbare, însă este de minimum 55 de milioane de kilometri.

Numită ''Tianwen'' (''Întrebări către cer''), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marțiană, să atingă suprafața ''planetei roșii'' și să amplaseze pe solul marțian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.

China a realizat deja o operațiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roți, numit ''Iepurele de jad'', și apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafața ascunsă a Lunii, o premieră mondială).

Țara asiatică nu este singura interesată de misiunile marțiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte și urmează să-l lanseze în luna iunie pe al cincilea, numit ''Perseverance''. Acesta va ajunge la destinație în februarie 2021.

Emiratele Arabe Unite urmează să lanseze la 15 iulie prima sondă arabă în direcția ''planetei roșii'' (Emirates Mars Mission), de la o bază din Japonia.

Misiunea ruso-europeană ExoMars - victimă a dificultăților tehnice agravate de epidemia de COVID-19 -, care spera să lanseze vara aceasta un robot pe Marte, a fost amânată până în 2022.

Agenția spațială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spațiului în China și cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez. Administrația Spațială Națională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi "Tianwen", pentru a simboliza cercetările științifice chineze din domeniul spațiului.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia țară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică și Statele Unite. De atunci, țara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia și Statele Unite în acest sector de activitate și își dorește să devină o putere spațială majoră până în 2030. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău