China va curăța Everestul de cadavrele alpiniștilor care au murit la peste 8.000 de metri altitudine

  • 23 Ianuarie 2019 12:43
China va curăța Everestul de cadavrele alpiniștilor care au murit la peste 8.000 de metri altitudine

China va curăța într-o manieră respectuoasă Muntele Everest de trupurile neînsuflețite ale alpiniștilor care și-au pierdut viața la peste 8.000 de metri altitudine, conform unui anunț recent al Asociației de Alpinism din Regiunea Autonomă Tibet, citat miercuri, 23 ianuarie, de agenția Xinhua.

Sarcina va fi pusă în aplicare de o echipă de alpiniști din China, stabilită săptămâna trecută în Lhasa.

''În primul rând, vom alege trei sau patru puncte pe versantul nordic în care vom amplasa rămășițele'', a declarat Nyima Tsering, conducătorul China Mountaineering Team (Tibet). ''Acolo unde va fi posibil, le vom muta la vale în mod colectiv'', a adăugat el.

Recuperarea cadavrelor este o activitate periculoasă, care necesită mult timp și efort din partea alpiniștilor.

O modalitate acceptată pe scară largă a fost aceea de a înveli cadavrele și de a le împinge în crevase sau de pe pantele abrupte. De asemenea, deoarece nu pot fi îngropate, acestea ar putea fi acoperite cu pietre, sub forma unor morminte.

''Până în prezent am localizat șaisprezece cadavre de-a lungul rutei de ascensiune de pe versantul nordic'', a explicat Dechen Udrup din cadrul Asociației de Alpinism din Tibet. El a adăugat că alpiniștii care au escaladat recent Everestul au oferit informații valoroase în legătură cu locurile în care se află acestea.

Începând de anul trecut, asociația a încercat să ia legătura cu familiile victimelor prin intermediul agențiilor străine de alpinism, însă unele rămășițe sunt prea vechi pentru a putea fi identificate, a precizat Dechen.

Regiunea Autonomă Tibet a desfășurat în 2018 activități de curățare pe scară largă în zona Muntelui Everest îndepărtând 8,4 tone de deșeuri colectate de la altitudini de peste 5.200 de metri, amintește Xinhua.

''Va fi prima oară pentru când când vom gestiona colectiv rămășițele alpiniștilor'', a mai spus Nyima.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău