China va construi o bază de cercetări științifice în apropiere de polul sudic al Lunii

  • 24 Aprilie 2019 10:30
China va construi o bază de cercetări științifice în apropiere de polul sudic al Lunii

China intenționează să construiască o stație de cercetări științifice într-o regiune aflată în proximitatea polului sudic de pe Lună și să realizeze misiuni de explorare lunară cu echipaje umane peste aproximativ 10 ani, a anunțat miercuri un oficial de rang înalt din industria spațială chineză, citat de Xinhua.

Zhang Kejian, directorul Administrației spațiale chineze, a făcut aceste declarații la ceremonia de deschidere a evenimentelor organizate pentru a marca Ziua Spațială a Chinei în orașul Changsha, capitala provinciei Hunan.

China va lansa sonda lunară Chang'e-5 într-o misiune ce vizează recoltarea unor mostre de pe Lună și aducerea lor pe Terra, la sfârșitul anului 2019, a declarat Zhang Kejian.

Shaoshan, orașul natal al fostului lider chinez Mao Zedong, va găzdui unul dintre centrele permanente de stocare a mostrelor lunare ce vor fi aduse pe Pământ în cadrul acestei misiuni.

Același oficial a menționat în discursul rostit la acel eveniment că țara lui plănuiește să lanseze prima ei sondă care să exploreze planeta Marte în 2020.

China s-a alăturat clubului select al țărilor cu experiență în domeniul explorării spațiale pe 24 aprilie 1970, când racheta purtătoare Long March-1 a lansat pe orbită primul satelit al țării, Dongfanghong-1.

Începând din 2016, data de 24 aprilie poartă în această țară denumirea de Ziua Spațială a Chinei. Diversele activități și evenimente programate de Ziua Spațială a Chinei au devenit un fel de 'fereastră' ce permite publicului chinez și lumii întregi să afle mai multe informații despre progresele pe care China le obține în domeniul cercetării aerospațiale.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău