China transmite SUA care sunt ''liniile roșii'' ale Beijingului și încearcă să câștige bunăvoința Europei(EFE)

  • 07 Martie 2021 16:02
China transmite SUA care sunt ''liniile roșii'' ale Beijingului și încearcă să câștige bunăvoința Europei(EFE)

China și-a trasat duminică "liniile roșii", pe care SUA nu trebuie să le încalce dacă își doresc o îmbunătățire a relațiilor cu țara asiatică, și a cerut președintelui democrat Joe Biden să reducă tonul la adresa Beijingului, să ia unele măsuri și să evite crearea de "noi obstacole", relatează EFE, preluat de Agerpres.

Condițiile puse de Beijing includ obligația ca Washingtonul să înceteze să mai "defăimeze" China cu atacuri calificate duminică de ministrul de externe chinez Wang Yi drept "răutăcioase și complet nejustificate", într-o conferință de presă organizată în paralel cu reuniunea anuală a Adunării Naționale Populare (ANP, legislativul chinez).

Din punctul de vedere al Beijingului, SUA trebuie să revină asupra nedreptăților pe care le-a comis împotriva Chinei în mandatul republicanului Donald Trump, iar prima sarcină a lui Biden este să decidă anularea "restricțiilor nerezonabile" impuse de predecesorul său, o aluzie la taxele vamale aplicate de fostul lider de la Casa Albă asupra produselor chinezești.

"Nu acceptăm acuzații nefondate, nici să fim calomniați sau să ni se afecteze interesele (...) Statele Unite s-au amestecat în afacerile multor țări în numele democrației și de multe ori au provocat conflicte", a declarat duminică Wang în conferința e presă menționată.

Beijingul rămâne inflexibil în ceea ce privește Taiwanul și Hong Kongul

Înaltul diplomat chinez a aruncat o săgeată în direcția Washingtonului pentru "ingerințele" SUA în treburile interne ale altor țări, "care trebuie să înceteze deoarece, în caz contrar, lumea va continua să fie marcată de instabilitate".

Wang a pledat pentru o "coexistență pașnică" între cele două puteri, dar a reiterat că ambele trebuie să se angajeze "să nu se amestece în treburile interne ale celeilalte", în replică la o întrebare privind posibilele critici ale Washingtonului ca urmare a reformei electorale în Hong Kong avută în vedere de China.

Șeful diplomației chineze a menționat că respectiva reformă este "absolut necesară pentru a garanta stabilitatea Hong Kongului" și "un viitor mai luminos" pentru regiune. Referitor la situația drepturilor omului în cazul minorității uigure din regiunea Xinjiang (vestul Chinei), care face și ea obiectul criticilor din partea Washingtonului, Wang a subliniat că "acuzațiile de genocid nu au niciun sens și se bazează pe zvonuri diseminate din răutate".

Un alt punct de fricțiune este Taiwanul, care se autoguvernează din 1949, dar este revendicat de Beijing, notează EFE. "Ne așteptăm ca administrația Biden să se îndepărteze în mod evident de practicile periculoase ale predecesorului său. Nu vom face concesii", a avertizat Wang.

Răspunsurile cvasibelicoase ale lui Wang au lăsat totodată loc pentru o reconciliere, însă doar dacă Washingtonul acceptă condițiile Beijingului, remarcă agenția de presă spaniolă. "Trebuie să evităm confruntarea. Suntem cele mai mari economii din lume și interesele noastre converg. China este gata să readucă relațiile pe drumul cel bun. Credem că o concurență sănătoasă este posibilă", a insistat Wang.

Beijingul caută să câștige bunăvoința Europei

Până în prezent, liderii chinezi și-au păstrat scepticismul față de Biden și l-au criticat pentru că "a încercat să decupleze cu forța economiile celor două țări", după ce liderul de la Casa Albă a anunțat o nouă politică de revizuire a strategiei americane de livrări de produse americane în unele sectoare-cheie.

"China va face tot ce ține de ea pentru a-și apăra interesele", a subliniat Wang, în așteptarea următoarelor decizii ale lui Biden, care a promis o abordare diferită față de cea adoptată de Trump, deși pentru moment administrația sa nu pare a se grăbi să pună capăt conflictelor pe care le are cu Beijingul, notează EFE.

În declarații recente făcute pentru EFE, academicianul Tong Zhao, de la Centrul de Politică Globală Carnegie-Tsinghua, declara că o refacere a alianței transatlantice dintre SUA și Europa îi îngrijorează pe liderii chinezi, dat fiind că ar da o gură de oxigen unui Washington "pe care (chinezii) îl percep ca fiind în declin de influență și de legitimitate".

Wang a evitat să răspundă la o întrebare pe această temă, însă a evidențiat faptul că relațiile dintre China și Uniunea Europeană au primit un nou impuls odată cu încheierea negocierilor pentru un acord de investiții între cele două părți, care "transmite lumii un mesaj pozitiv".

"Nu suntem rivali. Iar China nu dorește să bage zâzanie între Europa și Statele Unite, dar salută o mai mare autonomie a Bruxellesului. O Europă puternică și care să se coordoneze cu multe țări este necesară pe scena internațională", a asigurat diplomatul chinez.

Totodată, Wang a evidențiat că bunele relații între China și Rusia sunt "imperative în fața prezentelor circumstanțe" și că această asociere reprezintă "un pilon de susținere pentru pacea mondială".

"Lumea nu-și poate permite luxul să se prăbușească din cauza conflictelor: trebuie să înfruntăm împreună provocările", a apreciat Wang, care s-a referit între altele la coronavirus, schimbările climatice și nonproliferarea nucleară.

Controversata "diplomație a vaccinurilor"

Pe de altă parte, Wang a menționat că prioritatea mandatului său pentru anul 2021 este "de a colabora cu restul lumii pentru a pune capăt pandemiei" de coronavirus și a insistat că țara sa nu cere nimic în schimbul distribuirii în alte state a vaccinurilor sale anti-COVID-19.

Dimpotrivă, China "își respectă cu vârf și îndesat" angajamentul de a face din vaccinuri un bun accesibil, în special în țările în curs de dezvoltare, a spus Wang, care a subliniat că peste 60 de țări au autorizat deja folosirea vaccinurilor chinezești.

Printre ele, multe state din Africa și America Latină, regiune în care interesele Chinei nu au făcut decât să crească până la punctul în care comerțul bilateral a depășit 300 de miliarde de dolari pentru al treilea an consecutiv, potrivit diplomatului chinez. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău