China susține eforturile Coreei de Sud de a ameliora relațiile cu Coreea de Nord (președintele chinez)

  • 23 Decembrie 2019 13:27
China susține eforturile Coreei de Sud de a ameliora relațiile cu Coreea de Nord (președintele chinez)

Președintele chinez Xi Jinping a declarat luni la Beijing în cadrul unei întrevederi cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, că țara sa sprijină eforturile Coreei de Sud de a ameliora relațiile cu Coreea de Nord și a da un nou impuls negocierilor de pace, a anunțat televiziunea de stat chineză, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Xi Jinping și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea tensiunilor dintre Coreea de Nord și Statele Unite și a cerut ca acestea să mențină impulsul pentru dialog, potrivit biroului prezidențial al Coreei de Sud.

''Mulți oameni sunt preocupați de situația tensionată din Peninsula Coreeană", a declarat președintele chinez în cadrul unui summit la Beijing, potrivit purtătoarei de cuvânt a președinției sud-coreene Ko Min-jung. ''China și Coreea de Sud ar trebui să-și adune forțele pentru a ajuta Coreea de Nord și SUA să susțină impulsul pentru dialog'', a subliniat președintele chinez.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american Donald Trump s-au întâlnit de trei ori din iunie 2018, fără a reuși să realizeze progrese în negocieri. Liderul nord-coreean i-a acordat termen liderului de la Casa Albă sfârșitul anului 2019 pentru ca acesta din urmă să dea dovadă de flexibilitate. Emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a declarat însă luna aceasta că dosarul denuclearizării nu se mai află pe masa negocierii bilaterale.

La începutul lui decembrie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Coreei de Nord, convocată de SUA, ambasadorul Chinei Zhang Jun a declarat că sancțiunile împotriva Phenianului ar trebui ajustate pentru a "opri o inversare dramatică" a situației, în timp ce ambasadorul rus Vassili Nebenzia a afirmat că "este imposibil să ajungem la un acord fără a oferi ceva în schimb".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău