China: SUA ar trebui „să nu se mai amestece'' în Taiwan

  • 03 Februarie 2023 18:22
China: SUA ar trebui „să nu se mai amestece'' în Taiwan

Statele Unite ar trebui "să nu se mai amestece" în situația din Taiwan, a transmis vineri Ministerul de Externe chinez, după ce șeful CIA a atras atenția să nu se subestimeze disponibilitatea președintelui chinez Xi Jinping de a acționa militar împotriva acestei națiuni insulare, relatează Agerpres.

Taiwanul este "o chestiune internă chineză" și nu poate fi comparat cu conflictul privind Ucraina, a declarat, într-o conferință de presă la Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.

Washingtonul ar trebui "să nu se mai amestece în chestiunea taiwaneză și să nu mai creeze noi factori care ar putea duce la tensiuni în Strâmtoarea Taiwan", a spus ea.

Conform unor relatări din media americane, directorul CIA, William Burns, a spus că președintele chinez și-a instruit armata să fie pregătită pentru o invadare a statului insular până în 2027.

„Asta nu înseamnă că el a decis să invadeze Taiwanul în acel an, dar este un semnal de alarmă despre cât de serios vorbește în legătură cu asta", a declarat Burns, adăugând că președintele chinez învață de asemenea lecțiile războiului din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a acuzat de asemenea guvernul de la Taipei că este responsabil pentru tensiuni, care au crescut de la invazia rusă din Ucraina din urmă cu aproape un an.

„Poporul american folosește chestiunea taiwaneză pentru a limita China", a susținut ea.

"Washingtonul ar trebui să își respecte promisiunile de a nu sprijini independența Taiwanului", a afirmat Mao Ning, adăugând că Beijingul consideră Taiwanul și populația sa de 23 de milioane de locuitori ca "parte inalienabilă a teritoriului Chinei".

Taiwanul, care nu a fost niciodată parte din Republica Populară Chineză, se consideră de mult timp independent. SUA sunt angajate să apere insula, inclusiv prin furnizarea de arme, și resping ca inacceptabilă orice schimbare prin violență a situației existente.

Această nouă critică a Chinei la adresa politicii SUA privind Taiwanul survine cu puțin timp înainte ca Antony Blinken să ajungă duminică la Beijing, în prima vizită a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău