China și Rusia subminează răspunsul internațional la lovitura de stat din Myanmar, acuză Borrell

  • 11 Aprilie 2021 16:20
China și Rusia subminează răspunsul internațional la lovitura de stat din Myanmar, acuză Borrell

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și de securitate, Josep Borrell, a declarat duminica aceasta că Rusia și China subminează un răspuns internațional unit la lovitura de stat din Myanmar și că UE ar putea oferi mai multe stimulente economice dacă țara revine pe calea democratică, transmite Reuters.

"Nu este o surpriză că Rusia și China blochează încercările Consiliului de Securitate al ONU, de exemplu de a impune un embargou asupra armelor. Concurența geopolitică în Myanmar va face foarte dificilă găsirea unui numitor comun. Dar avem datoria să încercăm", a scris într-o postare pe blog șeful diplomației europene.

Borrell a afirmat că forțele de securitate birmane au ucis peste 550 de protestatari neînarmați, printre care 46 de copii, într-o reprimare sângeroasă de la preluarea puterii, printr-un puci comis la 1 februarie, de la guvernul ales condus de Aung San Suu Kyi. "Lumea privește îngrozită în timp ce armata folosește violența împotriva propriului său popor", a scris Borrell.

China și Rusia au ambele legături cu forțele armate din Myanmar, cele două țări fiind primul și respectiv cel de-al doilea furnizor de arme pentru această țară.

UE pregătește noi sancțiuni asupra unor persoane și companii deținute de armata birmană.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău