China se pregătește să utilizeze importurile de soia ca armă în disputa comercială cu SUA
-
03 August 2017 14:02
Autoritățile chineze încearcă să oprească tendința de deteriorare a relațiilor comerciale cu SUA, în condițiile în care perspectiva unei investigații demarate de administrația Trump crește șansele unor măsuri ca răspuns din partea Beijingului, informează Agerpres.
Potrivit unor oficiali americani, administrația Trump se pregătește să investigheze China pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. Beijingul respinge aceste acuzații, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, Gao Feng, a declarat că China acordă o atenție deosebită drepturilor de proprietate intelectuală și vrea să mențină o cooperare bună cu SUA. Cu toate acestea, Beijingul pregătește de ceva vreme măsuri retaliatorii, în cazul în care disputa comercială va escalada, inclusiv restricții pentru companiile străine și limitarea importurilor în anumite sectoare.
"Înaintea celui de al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, ultimul lucru pe care China îl vrea este un război comercial. Pe de altă parte, este important pentru Beijing să nu dea semne de slăbiciune în acest context. În consecință, mă aștept la un răspuns prudent și proporțional", a declarat Callum Henderson, director pentru Asia-Pacific la Eurasia Group în Singapore.
Potrivit New York Times, administrația Trump analizează posibilitatea de a demara o anchetă care să vizeze China pe baza prevederilor articolului 301 din Trade Act of 1974, care permite președintelui să impună tarife pentru a proteja industria americană de practicile comerciale incorecte ale altor state. Dacă SUA vor lansa această investigație, va fi ultima măsură dintr-un șir de anchete derulate de Washington și care ar putea afecta schimburile comerciale dintre cele două economii ale lumii. Departamentul american al Comerțului examinează deja dacă importurile de oțel din China și alte țări pun în pericol securitatea națională.
În replică, oficialii chinezi se pregătesc să reducă importurile din SUA ca măsură de represalii, dacă va fi necesar. Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, soia boabe ar putea fi principalul produs pentru care vor fi introduse restricții la import, alte categorii de produse pentru care ar putea fi introduse restricții fiind automobilele, avioanele și metalele rare.
"Până acum am avut parte doar de gesticulație și foarte puțină acțiune. Cresc presiunile pentru ca SUA să facă ceva și să nu pară un tigru de hârtie", a declarat Scott Kennedy, expert pe relațiile dintre SUA și China Center for Strategic and International Studies din Washington.
Începând din anii 1990, SUA au utilizat foarte rar articolul 301 din Trade Act of 1974. Analiștii sunt de părere că China ar putea contesta această prevedere la Organizația Mondială a Comerțului și cel mai probabil ar avea câștig de cauză. Există, de asemenea, riscul ca China să prefere o modalitate mai simplă de răspuns, așa cum a făcut în trecut. Dacă SUA evită să își rezolve disputele comerciale prin intermediul OMC și începe să adopte acțiuni unilaterale "aceasta va determina și alte țări să ia măsuri retaliatorii împotriva noastră sau, chiar mai rău, să ne imite și să ia acțiuni fără a ține cont de obligațiile internaționale", a declarat Michael Froman, fost reprezentant pentru comerț al SUA în perioada administrației Obama.