China, represalii dure împotriva disidenților la început de an. Mai mulți militanți pentru democrație au fost arestați și interogați

  • 02 Ianuarie 2020 19:32
China, represalii dure împotriva disidenților la început de an. Mai mulți militanți pentru democrație au fost arestați și interogați
Hotnews.ro

Aproximativ zece avocați și militanți chinezi ai drepturilor omului au fost interogați sau arestați în ultimele zile din 2019, în legătură cu o recentă reuniune privind sfârșitul partidului unic în China, au transmis joi organizații neguvernamentale internaționale, relatează AFP, citat de Agerpres.

Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la putere, nu tolerează nicio amenințare la adresa autorității sale. Partidul unic a desfășurat mai multe campanii de arestări împotriva unor potențiali disidenți de la venirea la putere a președintelui Xi Jinping la sfârșitul lui 2012.

Cea mai recentă campanie de represiune este legată de o reuniune organizată în decembrie la Xiamen (est), unde participanții au evocat „tranziția democratică în China”, a declarat Wang Yaqiu, cercetătoare a organizației de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), cu sediul la Londra.

Autoritățile chineze profită cu regularitate de perioada dintre Crăciun și Anul Nou pentru a aresta disidenți, din cauza acoperirii mediatice mai scăzute din partea presei occidentale în acest interval.

Ding Jiaxi, un avocat exclus din Barou, militant anticorupție și partizan al reformelor politice, se numără printre persoanele care au fost reținute de la 26 decembrie, a precizat asociația China Human Rights Defenders (CHRD), al cărei sediu este la Washington.

Cel puțin șapte persoane au fost eliberate la scurt timp după ce au fost arestate și interogate.

Alte figuri ale disidenței, precum militantul anticorupție chinez Xu Zhiyong, fondator al unei mișcări care cere mai multă transparență asupra proprietăților liderilor politici, sau Tang Jingling, un avocat pentru drepturile omului care a mai fost arestat în trecut pentru subversiune, nu pot fi contactate, conform CHRD.

Acest val de arestări arată că autoritățile „au toleranță zero, chiar și față de o discuție privată asupra unor chestiuni precum democrația și drepturile omului”, a spus Patrick Poon, cercetător al organizației Amnesty International.

Conform CHRD, cinci militanți au fost supuși interogatoriului la Jinhua, în provincia Zhejiang (est), la 29 decembrie, după ce au luat masa o persoană care a participat la reuniune, iar un avocat a fost interogat la Shijiazhuang (nord) în timpul Revelionului.

Contactată de AFP, poliția chineză nu a răspuns la solicitarea de a comenta informațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău