China refuză o nouă anchetă a OMS despre originea Covid-19

  • 13 August 2021 10:40
China refuză o nouă anchetă a OMS despre originea Covid-19

China se opune unei noi anchete a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe teritoriul său pentru a studia originile Covid-19 și îndeamnă la o abordare „științifică”, și nu la una „politică”, potrivit France24, citat de DIGI24 . În ultimele ore, presiunea asupra Beijingului cu privire la pandemia care a făcut deja peste 4 milioane de morți în lume și a afectat o bună parte din economiile mondiale s-a accentuat.

OMS a cerut joi tuturor țărilor să publice „toate datele despre virus”, adresându-se în special Chinei, de unde răspândirea virusului din laboratorul de la Wuhan rămâne o eventualitate, transmite sursa citată.

Potrivit unui expert al organizației, pacientul zero de la care a pornit pandemia de coronavirus ar putea fi chiar un angajat al laboratorului din Wuhan, China, care ar fi fost infectat de un liliac.

O echipă de experți internaționali trimiși de OMS a mers la Wuhan în ianuarie. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialiștii chinezi, nu a permis stabilirea unei concluzii definitive asupra originii virusului.

China: Cererile OMS pentru date suplimentare au motive politice

Beijingul a răspuns vineri Organizației Mondiale a Sănătății reiterând poziția sa: ancheta inițială China-OMS este suficientă iar cererile de date suplimentare au motive politice.

„Susținem o cercetare bazată pe știință. Ne opunem politizării căutării originii și abandonării raportului comun China-OMS”, a subliniat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferință de presă online.

Experții OMS continuă să considere liliecii din zona Wuhan drept „suspecții de serviciu” în ceea ce privește factorul declanșator al pandemiei de coronavirus.

În același timp, deși laboratorul strict-secret al Institutului de Virusologie din Wuhan s-a aflat în toată această perioadă în centrul atenției, șefeul comisiei de anchetă a OMS consideră că mai există un alt laborator, mai puțin cunoscut, aflat în subordinea Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din China.

Ma Zhaoxu a respins cererile OMS de investigații suplimentare.

„Concluziile și recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internațională și de cea a oamenilor de știință”, a subliniat el. „Cercetările viitoare trebuie și nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău