China: Presa ignoră succesul regizoarei de origine chineză Chloe Zhao, laureată cu premiul Oscar

  • 26 Aprilie 2021 15:54
China: Presa ignoră succesul regizoarei de origine chineză Chloe Zhao, laureată cu premiul Oscar

Presa de stat din China a ignorat-o luni pe americanca de origine chineză Chloe Zhao, recompensată cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul său "Nomadland" și prima femeie de origine asiatică care câștigă prețioasa statuetă la această această categorie, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Doar ziarul Global Times a postat un mesaj pe Twitter anunțând acest premiu, un text care a minimalizat interesul publicului chinez față de acest film și în care a amintit de posibilul rol de mediator al cineastei Zhao între SUA și China, dar i-a pretins "o mai mare maturitate".

Ziarul a reamintit controversa din jurul lui Chloe Zhao, suscitată de declarațiile sale din 2013, potrivit cărora China este "un loc în care minciuna există în toate părțile", afirmații care nu au căzut bine sectoarelor naționaliste chineze.

Luni, căutările pe rețeaua de socializare Weibo (echivalentul chinez al Twitter) ale cuvintelor "Nomadland" sau "Chloe Zhao" în chineză nu au dat rezultate, iar multe link-uri spre articole de presă din motorul de căutare Baidu trimiteau la texte deja retrase de pe platforme.

Mai mulți cinefili și-au exprimat nemulțumirea față de cenzura de pe rețelele de socializare și au considerat că Oscarul istoric primit de Zhao ar putea contribui la refacerea relațiilor dintre Beijing și Washington.

Presa hongkongheză a vorbit însă despre acest premiu istoric deși, pentru prima oară în 50 de ani, ceremonia Oscarurilor nu a fost transmisă în direct pe acest teritoriu semiautonom în urma deciziei autorităților, potrivit ziarului South China Morning Post.

Controversă asupra lui Chloe Zhao în China

Cenzurarea și ignorarea realizatoarei de origine chineză au fost deja vizibile de luna trecută, când Zhao a fost nominalizată la Globurile de Aur pentru cea mai bună regie.

Inițial, nominalizarea a fost un motiv de mândrie pentru China, având în vedere că era prima femeie asiatică propusă la un premiu la această categorie.

Puțin mai târziu însă, euforia s-a transformat în furie în rândul unor internauți chinezi, după ce s-a aflat că Zhao a făcut declarații potrivit cărora China este un loc unde minciuna există în toate părțile.

Luni dimineață Zhao - născută la Beijing - a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună regie pentru filmul "Nomadland", devenind totodată a doua femeie ce câștigă statueta la această categorie.

"Mereu am găsit bunătate în oamenii pe care i-am cunoscut. Acest premiu este dedicat tuturor celor care scot bunătatea din persoanele pe care le cunosc. Este un lucru ce mă inspiră să continui", a declarat cineasta la primirea Oscarului.


"Nomadland" a fost laureat și cu premiul Oscar pentru cel mai bun film, iar protagonista sa, Frances McDormand, a fost recompensată cu al treilea său Oscar pentru cea mai bună actriță.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău