China nu va tolera schimbarea principiului ''o țară, două sisteme'' pentru Hong Kong, va ''ameliora'' sistemul juridic

  • 01 Noiembrie 2019 09:05
China nu va tolera schimbarea principiului ''o țară, două sisteme'' pentru Hong Kong, va ''ameliora'' sistemul juridic

China nu va tolera nimic care ar putea schimba principiul ''o țară, două sisteme'' care guvernează Hong Kong-ul, a anunțat vineri un important oficial chinez, informează Reuters și AFP, prelaut de Agerpres.

Hong Kong-ul a fost o parte importantă a discuțiilor din cadrul ședinței plenare a Partidului Comunist ce s-a încheiat joi, a spus Shen Chunyao, înalt responsabil al Biroului pentru Hong Kong și Macao din cadrul guvernului chinez, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, potrivit lui Shen Chunyao, China va "ameliora" procesul de desemnare a șefului executivului din Hong Kong, una dintre revendicările manifestanților, după cinci luni de revolte în teritoriul autonom.

Înalții lideri comuniști, reuniți în spatele ușilor închise săptămâna aceasta, au decis de asemenea să "amelioreze" sistemul juridic din Hong Kong "pentru a prezerva securitatea națională". În acest sens, Beijingul va face totul pentru "a reduce activitățile de infiltrare ale forțelor străine", a spus Shen.

Protestele din Hong Kong au început în data de 9 iunie după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

După mai multe săptămâni de proteste, șefa executivului local Carrie Lam a cedat în fața uneia dintre revendicările demonstranților, anunțând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat, măsură aprobată miercurea trecută (23 octombrie) și de parlament. Totuși, Lam nu a reușit să reducă nemulțumirile demonstranților, care solicită crearea unei comisii de anchetă independente cu privire la violențele poliției și la reforma electorală.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău