China: Milioane de oameni sunt din nou în carantină, inclusiv în Wuhan, orașul unde a început pandemia

  • 28 Octombrie 2022 13:03
China: Milioane de oameni sunt din nou în carantină, inclusiv în Wuhan, orașul unde a început pandemia

Zeci de orașe din China, inclusiv Wuhan, unde a fost înregistrat pentru prima dată coronavirusul, au intrat în carantină – în timp ce țara urmează cu strictețe politica zero-Covid a liderului Xi Jinping, transmite BBC, scrie G4Media.ro

Peste 800.000 de persoane dintr-un district din Wuhan au primit recomandarea de a rămâne acasă până în 30 octombrie.

Orașul Zhengzhou, unde se află cea mai mare fabrică de producție de iPhone din lume, a fost de asemenea afectat.

Aceste informații vin în contextul în care China a raportat a treia zi consecutivă cu peste 1.000 de cazuri.

La începutul acestei luni, Xi a semnalat că nu va exista nicio relaxare a politicii zero-Covid, numind-o un „război al poporului pentru a opri răspândirea virusului”.

În 24 octombrie, aproximativ 28 de orașe din întreaga țară aplicau un anumit grad de măsuri de izolare, au declarat analiștii Nomura pentru agenția de știri Reuters – cu aproximativ 207 milioane de persoane afectate în regiuni responsabile pentru aproape un sfert din PIB-ul Chinei.

 

În întreaga țară, aproximativ 200 de măsuri de carantină au fost implementate în ultimele zile – majoritatea acestora afectând comunități care au fost marcate ca fiind de risc ridicat sau mediu. Locuitorii din diferite zone sunt supuși unor reguli diferite, în funcție de faptul că se află într-o zonă de risc scăzut, mediu sau ridicat.

Wuhan a raportat până la 25 de noi infecții pe zi în această săptămână, cu peste 200 de cazuri în ultimele două săptămâni.

În Zhengzhou, un „număr mic de angajați” de la Foxconn – un producător important pentru Apple – au fost „afectați de pandemie”, a declarat producătorul pentru BBC, adăugând că angajaților aflați în carantină li se oferă „provizii materiale, confort psihologic și feedback reactiv”. Aceasta vine într-o perioadă critică pentru Apple – care produce acum noul iPhone 14.

La începutul acestei săptămâni, școala în format fizic și servirea mesei la restaurante au fost suspendate în centrul din sudul Chinei, Guangzhou – care a raportat joi 19 noi cazuri de virus, Unele cartiere din oraș rămân, de asemenea, supuse diferitelor măsuri de control.

Chiar și regiuni mai îndepărtate, cum ar fi Tibetul, au fost afectate, după ce la începutul acestei săptămâni au apărut imagini care arată proteste rare la scară largă împotriva măsurilor stricte de combatere a virusului în capitala regională Lhasa.

Orașul a fost închis timp de aproape trei luni în lupta împotriva virusului iar joi oficialii locali au declarat că au fost raportate opt noi cazuri de Covid în Lhasa.

Mai multe videoclipuri difuzate pe rețelele de socializare au arătat sute de persoane demonstrând și ciocnindu-se cu poliția. Se spune că ar fi vorba în principal de muncitori migranți de etnie chineză Han. Un locuitor din Lhasa a confirmat pentru BBC că demonstrația a avut loc miercuri în oraș.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău