China, lovită de o tragedie de proporții: Un submarin nuclear din clasa Shang s-a scufundat după ce a fost prins într-o capcană destinată submarinelor SUA

  • 04 Octombrie 2023 15:41
China, lovită de o tragedie de proporții: Un submarin nuclear din clasa Shang s-a scufundat după ce a fost prins într-o capcană destinată submarinelor SUA

Apar din nou informații cu privire la o tragedie de proporții pentru Marina chineză: Un submarin nuclear din clasa Shang (Type 093) s-a scufundat după ce a fost prins într-o plasă antisubmarin, destinată tocmai contracarării submarinelor americane în Marea Galbenă, scrie defenseromania.ro.

Au mai existat zvonuri cu privire la dispariția unui submarin chinez, însă presa britanică citează de această dată rapoarte ale serviciilor britanice.

Se pare că nava s-a scufundat după ce a fost prinsă într-o plasă antisubmarin chineză în Marea Galbenă.

Incidentul e deosebit de grav, nu doar din perspectiva pierderii navei, ci mai ales din cauza faptului că toți cei 55 de marinari de la bordul submarinului au decedat, inclusiv comandantul submarinului, colonelul chinez Xue Young-Peng.

Accidentul a avut loc în august 2023, potrivit serviciilor britanice. China a negat inițial zvonurile și nu oferă informații exacte. E de așteptat să nu avem vreun punct de vedere clar din partea Beijingului în contextul în care autoritățile comuniste din China mușamalizează astfel de incidente.

Tragedia a avut loc după ce submarinul a fost prins într-o plasă antisubmarin chineză, care era plasată tocmai pentru a bloca traficul maritim în regiune și submarinele americane și britanice. Potrivit serviciilor britanice imediat după ce submarinul a fost prins în capcana antisubmarin, sistemul care genera oxigenul a încetat să mai funcționeze. Echipajul chinez a sfârșit în condiții crunte.

Submarinul implicat în tragedie era unul nuclear de atac din clasa chineză Shang.

Incidentul în care submarinul chinez Shang s-a scufundat prins într-o capcană chineză destinată submarinelor americane amintește de tragediile submarinelor Kursk și San Juan

La 12 august 2000, submarinul rusesc de clasă Oscar II Kursk s-a scufundat în Marea Barents. Submarinul nuclear Kursk a naufragiat împreună cu toți cei 118 membri ai echipajului pe 12 august 2000. Submarinul efectua o serie de teste în Marea Barents, când o torpilă aflată la bordul navei a explodat. Tentativele de a contacta echipajul de pe Kursk au eșuat, iar Rusia s-a declarat depășită de situație. Deși a primit cu promptitudine oferte de ajutor din partea marilor puteri navale occidentale, Moscova a refuzat orice sprijin extern din motive de securitate, nava nemaifiind recuperată.

Un alt incident tragic mai recent a avut loc în noiembrie 2017 în Atlantic, când submarinul argentinian San Juan s-a scufundat.

ARA San Juan a fost găsit abia în 2018 în Oceanul Atlantic la o adâncime de 800 de metri, anunțul fiind făcut de către Forțele Navale Argentiniene.

Submarinului a fost construit în portul german Emden în 1983 și a fost modernizat în Argentina în 2013.

Potrivit unui raport oficial al unei comisii de anchetă din 2019, submarinul s-a scufundat după a intrat apă prin sistemul de ventilație în rezervorul bateriei, provocând un incendiu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău