China: Li Qiang, șef al Partidului Comunist din Shanghai, a fost desemnat prim-ministru

  • 11 Martie 14:30
China: Li Qiang, șef al Partidului Comunist din Shanghai, a fost desemnat prim-ministru

Președintele Xi Jinping l-a desemnat sâmbătă, 11 martie, premier pe Li Qiang în cadrul reuniunii anuale în curs a parlamentului chinez, un rol însărcinat cu gestionarea celei de-a doua economii ca mărime de pe glob, informează Agerpres.

Li, fostul șef al Partidului Comunist din Shanghai, cel mai mare oraș al Chinei, îl va înlocui pe Li Keqiang, care se va retrage în timpul sesiunii Congresului Național al Poporului, care se încheie luni, după două mandate de cinci ani.

Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, este un aliat apropiat al lui Xi, fiind șeful său de cabinet între 2004 și 2007, când Xi era secretar de partid în provincia Zhejiang din estul Chinei.

Perceput ca fiind un politician pragmatic, favorabil mediului de afacerile, noul premier se confruntă cu sarcina intimidantă de a susține redresarea economică inegală a Chinei după trei ani de restricții cauzate de pandemia de COVID-19, încrederea redusă în rândul consumatorilor și a sectorului privat și turbulențele de pe scena internațională.

El va prelua funcția pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul, printre care eforturile SUA de a bloca accesul Chinei la tehnologii cheie și ale multor companii globale ce urmăresc să își diversifice lanțurile de aprovizionare, având în vedere riscurile politice și perturbările din perioada COVID.

Economia Chinei a crescut cu doar 3% anul trecut, iar obiectivul de creștere pentru 2023 este unul modest, de aproximativ 5%, cel mai scăzut obiectiv în aproape trei decenii.

Sarcina principală a lui Li în acest an va fi să depășească această țintă fără a declanșa o inflație serioasă sau a acumula datorii, a declarat Christopher Beddor, director adjunct de cercetare pentru China la Gavekal Dragonomics.

Deși China nu a semnalat planuri de a oferi stimulente pentru a porni creșterea, turbulențe majore, precum colapsul exporturilor sau slăbiciunea persistentă a sectorului imobiliar i-ar putea forța mâna noului premier, spuse Beddor.

"Conducerea a acceptat deja doi ani de creștere economică excepțional de slabă în numele izolării impuse de COVID. Acum că izolarea a trecut, nu vor accepta o altă creștere slabă", a spus el.

Li Qiang își va face debutul, care va fi urmărit îndeaproape pe scena internațională, în timpul tradiționalei sesiuni de întrebări și răspunsuri a premierului cu presa, care va avea loc luni, după încheierea sesiunii parlamentare.

El a fost pregătit pentru această numire din octombrie, când a fost numit numărul doi în Comitetul Permanent al Biroului Politic cu ocazia Congresului Partidului Comunist Chinez, organizat o dată la cinci ani.

Președintele Xi Jinping se înconjoară de membri loiali, pe care îi numește în poziții cheie, pe fondul celei mai importante remanieri guvernamentale din ultimul deceniu, pe măsură ce se retrage o generație de oficiali mai înclinați spre reforme, iar Xi continuă să își consolideze puterea după ce vineri a fost ales președinte pentru un al treilea mandat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău