China le cere ambasadelor străine să înlăture semnele de sprijin pentru Ucraina de pe clădiri

  • 16 Mai 2023 17:28
China le cere ambasadelor străine să înlăture semnele de sprijin pentru Ucraina de pe clădiri

China le atrage atenția ambasadelor străine de pe teritoriul său că sunt obligate să respecte regulile chineze și le cere să înlăture semnele de sprijin pentru Ucraina de pe fațade, potrivit Agerpres.

 China le-a cerut ambasadelor străine și organizațiilor internaționale cu sediul la Beijing să nu mai folosească fațadele clădirilor lor pentru „propagandă politică”, făcând referire, din câte se pare, la semnele care arată sprijin pentru Ucraina, au indicat mai multe surse diplomatice din capitala chineză marți, potrivit Agerpres, care citează Kyodo.

Multe ambasade la Beijing au montat panouri cu steagul Ucrainei și mesaje de susținere în limbile chineză și engleză, precum #StandWithUkraine, pentru a-și arăta solidaritatea cu această țară, invadată de Rusia în februarie 2022. O notă transmisă de Ministerul de Externe chinez, datată 10 mai, îndeamnă ambasadele să nu folosească fațadele clădirilor pentru propagandă și „să evite să provoace conflicte între state”. Măsura a declanșat o ripostă din partea unor diplomați din Europa și alte zone, și pare că niciunul nu s-a conformat solicitării.

Printre ambasadele la Beijing care își expun sprijinul pentru Ucraina sunt cele ale Canadei, Germaniei și Poloniei. China a trimis de luni un emisar special în Ucraina, Rusia, Polonia, Franța și Germania pentru a promova negocieri de pace în războiul din Ucraina.

Criticii au însă dubii că Beijingul poate acționa ca mediator date fiind relațiile sale apropiate cu Moscova. În nota diplomatică se mai spune că ambasadele și organizațiile internaționale sunt 'obligate să urmeze legile și regulile chineze', chiar dacă Beijingul respectă imunitatea diplomatică în baza Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice între state. Se crede că nota a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice din China.

Unele ambasade arborează de asemenea steagul în culorile curcubeului, un simbol al minorităților sexuale. Un diplomat european a criticat poziția Chinei, declarând că nu există nicio justificare rezonabilă pentru obstrucționarea exprimării de către un stat a poziției sale și că ei nu se vor conforma notei diplomatice.



Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău